Selo stogodišnjaka - turistička atrakcija

Selo Bančići, nekoliko kilometara udaljeno od centra Ljubinja, širom bivše Jugoslavije poznato je po dugovječnim stanovnicima od kojih su brojni doživjeli više od stotinu godina.

Bosna i Hercegovina 14.01.2016 | 21:33
Selo stogodišnjaka - turistička atrakcija

Čist vazduh, zdravu hranu, ali i čudo uvijek zelenog hrasta prepoznali su u opštini Ljubinje i žele ih iskoristiti u turističke i zdravstvene svrhe.

Do sela Bančići stiže se uskim asfaltiranim putem za dvadeset minuta od samog Ljubinja.

Nekada selo sa desetinama stanovnika, velikim brojem stada, osnovnom školom sada je gotovo pusto. Trenutno u Bančićima živi tek pokoji stanovnik i to uglavnom stariji. Jedan od njih je devedesetogodišnji Neđeljko Janjić koji nam priča o svojim precima koji su živjeli preko stotinu godina.

"Moj djed živio je 107 godina, otac 82 godne, a majka 97. Majčin otac živio je 104, majčina majka 102 godine", otkriva Janjić.

Osim domaće ishrane, te svježeg vazduha, oni za dugi život ističu i preporučuju pojedine biljke koje rastu u okolini njihovog sela.

"Ovo svijet nema, ovo gdje su Bančići nema nijedno brdo i tu se ukrštava klima morska i primorska, i u nas svaku biljku i travu valja jesti i to nas drži", smatra Janjić.

Neđeljko i njegova supruga Vasiljka uskoro će proslaviti 68-u godinu braka. Jedan od recepta dugovječnosti, kažu, jeste međusobna sloga i poštivanje.

"Šta mogu kad sam ja odabrala njega, on mene, šta će mi drugi. Radili smo, slagali se samo da imamo za život, onda djeca porasla i slušala nas", ističe Vasiljka Janjić.

Sa sinom, snahom i unukom žive u kući izgrađenoj 1930. godine. Imaju četvero djece, osmero unučadi i čak 11 praunučadi, koji ih često posjećuju.

"Ovdje je baš dobro, čist vazduh, priroda, zeleni dub. Stalno idemo da šetamo", kaže praunuka Tatjana Misita.

U selu Bančići nalazi se hrast koji već godinama plijeni pažnju zbog toga što njegovo lišće ne opada na jesen.

Ovaj hrast je zelen tokom cijele godine, a lokalno stanovništvo i botaničari koji su dolazili na ovo područje imaju više objašnjenja kako je to zapravo moguće, ali do danas nije otkriven pouzdani uzrok.

Opština Ljubinje planira iskoristiti prirodne potencijale izgradnjom vazdušne banje koja bi i drugim ljudima pomogla da produže život.

Biće to prilika onima koji budu željeli da dođu u ovo selo, osim u uživanju u ljekovitom bilju, čistom vazduhu, pokušati saznati i recept za dugovječnost.

(N1)

Komentari / 0

Ostavite komentar