Zakon o neradnim danima povučen s dnevnog reda

Sjednica Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH protekla je u znaku rasprave o Prijedlogu zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika u BiH. 

Bosna i Hercegovina 12.01.2016 | 18:20
Zakon o neradnim danima povučen s dnevnog reda

Nakon niza primjedbi poslanika, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović u ime Savjeta ministara BiH povukao je prijedlog Zakona sa dnevnog reda.

BiH, kao potpisnica ugovora sa Vatikanom i Srpskom pravoslavnom crkvom obavezala se na donošenje posebnog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika. Prijedlogom ovakvog zakona predviđeno je po pet neradnih dana tokom godine za obilježavanje vjerskih praznika za muslimane, pravoslavce, katolike, pripadnike jevrejske i svih ostalih vjera u BiH. Uz primjedbe većine poslanika u Predstavničkom vijeću, prijedlog ovakvog zakona nije došao na dnevni red.

„Mi možemo ponovo to inicirati, ali u ovoj ovakvoj političkoj situaciji, još dugo vremena nećemo imati politički koncenzus“, istakao je ministar civilnih poslova u Savjetu ministara BiH Adil Osmanović.

„Mi smo danas u parlamentarnim klupama dobili jedan prijedlog koji je diskriminatoran, antireformski, antidejtonski i antiustavan“, smatra poslanik SDP-a u Predstavničkom vijeću PS BiH Denis Bećirović.

Opozicioni SNSD bio je protiv ovog prijedloga zakona. Na pitanje da li su bili istog stava kada su bili na čelu Savjeta ministara BiH odgovaraju da jesu.

„Isto smo mi tada pričali, nebitno ko je predložio zakon, vremena se mijenjaju. Valjda sve treba da evoluira u ovoj zemlji, pa i političke partije, a ima onih koji se nisu makli dalje iz 90-ih.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević tvrdi suprotno.

„Ako laže koza, ne laže rog. Ovo su listinzi glasanja koji potvrđuju da su poslanici SNSD-a dva puta podržali ovaj zakon kada je njegov predlagač bio gospodin Nović. Mi smo i tada i danas protiv tog zakona zato što on nije u potpunosti usaglašen sa sporazumom sa Srpskom pravoslavnom crkvom, nisu usaglašeni datumi koji se nalaze u tom sporazumu. Mislimo da SPC treba da insistira na korigovanju datuma u ovom zakonu“, ističe Pandurević.

Prema Prijedlogu zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika u BiH, kojim je određen podjednak broj neradnih dana za pripadnike svih vjera, za pravoslavce bi bili neradni Božić, Sveti Arhiđakon Stefan, Duhovi, Veliki petak i Vaskrs.

Pogledajte prilog iz Dnevnika 2 BN TV

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar