U logoru "Musala" ljudima palili genitalije

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Edhema Žilića (53), zvanog Edo iz Trnova, nekadašnjeg upravnika logora "Musala" u Konjicu, zbog ratnog zločina nad srpskim i hrvatskim civilima, koji su nezakonito zatvarani, zlostavljani i brutalno mučeni prženjem genitalija!

Bosna i Hercegovina 12.01.2016 | 07:35
U logoru "Musala" ljudima palili genitalije

Žilića terete da je za vrijeme građanskog rata u BiH kao pripadnik četvrtog bataljona vojne policije takozvane Armije BiH i upravnik zatočeničkog objekta, koji se nalazio u Sportskoj dvorani "Musala" u Konjicu, nezakonito zatvarao civile srpske i hrvatske nacionalnosti, a potom je naredio, omogućio i lično učestvovao u nečovječnom postupanju prema njima. U optužnici se navodi da su zatvorenici u više navrata brutalno zlostavljani od maja do kraja oktobra 1993. godine u objektu "Musala" i kancelariji koju je Žilić koristio kao upravnik tog logora.

"Žilića terete da je podređenim stražarima omogućio nečovječno ponašanje prema zatvorenicima, dok je neovlašćenim osobama omogućavao ulazak u zatvor da bi tukli zatvorenike. U više navrata je i sam raznim predmetima tukao i zlostavljao zatvorenike, koji su bili odvođeni na prinudni rad ukoliko bi kod njih pronašao komad hljeba ili hrane", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

U optužnici se navodi da su žrtvama nanošene teške tjelesne povrede koje su ostavile trajne posljedice i tjelesna oštećenja.

"Zatočenici su seksualno zlostavljani i prisiljavani na međusobna seksualna opštenja, uključujući mučenja užarenim predmetima po genitalijama" navodi Tužilaštvo BiH.

Iako je riječ o izrazito ponižavajućim metodama mučenja, Žilić je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništa iz Krivičnog zakona SFRJ, a ne za zločin protiv čovječnosti iz KZ BiH za koje je zaprijećena kazna mnogo veća. Milan Romanić, advokat iz Banjaluke, objašnjava da je razlika u tome što zločin protiv čovječnosti podrazumijeva "širok i sistematski napad" na određenu teritoriju i stanovništvo, za šta se uglavnom optužuju Srbi.

"Od donošenja presude u predmetu "Maktouf i Damjanović" za zločin protiv čovječnosti redovno se optužuju pripadnici srpske vojske ili policije, jer je zločin navodno počinjen u sklopu širokog i sistematskog napada. To nije slučaj sa optuženicima drugih nacionalnosti, i po tome ispada da njihovi napadi uopšte nisu bili planirani, ni sistematski. To je nevjerovatna diskriminacija i to ne može biti slučajno, ali niko na to ne obraća pažnju, pa ni političari", rekao je Romanić.

Izvor: Press

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Brada

12.01.2016 06:58

Krvnika osuditi maksimalno , i do kraja života strpsti u samicu.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

12.01.2016 12:20

БРАДА, нема од тога ништа. Зар НЕВИДИТЕ да је оптужница подигнута по олакшавујућем Закону државе која више не постоји а не по КЗ БиХ. УПАМТИ ЈЕДНОМ ЗАУВЈЕК ДА ВРАНА ВРАНИ ОЧИ НЕ ВАДИ!

Name

Nije vazno...

12.01.2016 07:54

Dobro pamtiti ,nebiti naivni da nam se ovo ponovo dogodi , Dobro upamtiti ,da nam vise nikada niko ne nametne da cak ne smijemo ni pricati o njihovim zlocinima ,....

ODGOVORITE
Name

ug

12.01.2016 08:05

Doživotna robija i svakodnevno paljenje i njemu . Neka vidi kako je .

ODGOVORITE
Name

kameleon

12.01.2016 09:10

Vrijeme je da se ispitaju zločini počinjeni 1992 godine nad Srbima u Trnovu i okolnim selima(Ledići,Presjenica,Lisovići itd).Za većinu muslimana svi postupci tzv arbih u ratu su opravdani, pa i kad su u pitanju očita djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva koja u sebi sadrže čak i elemente krivičnog djela genocida, jer njihovo vojno i političko rukovodstvo uporno promoviše priču o ''odbrambenom ratu'' koji su oni vodili protiv ''agresora''. U tu priču su se ozbiljno uključili pojedini tužioci i sudije u pravosudnom sistemu na nivou BiH, pa s toga ne čudi da se za isto krivično djelo sudi Srbinu po jednom zakonu-strožijem a muslimanu po drugom-lakšem.Još od 1991 godine SDA je krenula u intenzivno naoružavanje,obuku i opremanje paravojnih formacija, pa se postavlja logično pitanje, kako napadi na Srpska mjesta nisu bili organizovani,široki i sistematski sa ciljem potpunog uništenja ili protjerivanja jedne etničke skupine, sa određenog prostora. Primjera za to ima mnogo, a to će pokazati rezultati ovog maratonskog popisa stanovništva.

ODGOVORITE
Name

sarajka

12.01.2016 12:38

Dragi moj kameleon , niko normalan nije protiv osude zlocinaca ,monstruma i kriminalaca.. moja familija od dede je porjeklom iz banjaluke tacnije vrbanje i 12 clanova familije je ubijeno a ostali protjerani ,u bl,koliko znam nije bilo ratnih dejstava ,ali ne bih sad o tome .Ostro osudjujem i ovog monstruma iz konjica ,kao i sve monstrume iz bosnjackog naroda koji su na bilo koji nacin povrijedili ili ubili ili mucili srbe ili hrvate , daboga im Allah dao najcrnje kazne ovog i onog svijeta. Koliko sam se radovala hapsenju zlocinaca srba toliko se radujem i hapsenju ovih zlocinaca .Zlocinci ne mogu biti heroji , ja ne zelim da takvi "heroji" se slave u mom narodu .I ne zaboravite svaki zlocinac ce doci pred lice pravde ,kad tad ,i ako umru sudit ce ima bog sigurno!!!

Name

vrbas

12.01.2016 10:30

Ja se pitam samo ko su ti Monstrumi kad mogu tako nesto raditi a tvrditi da "vjeruju" koja je to vjera i kome to mozes uciniti? Jadan je ovaj Narod kad nema svoje "JA" nego slusa sto neko kaze. Bez obzira sta oni vjerovali i koga slusali oni ne zasluzuju da zive sa nama.

ODGOVORITE
Name

Hmmmmm

12.01.2016 11:49

On sef e onda neka kaže ko je podredjeni njemu bio pa sve zajedno osuditi

ODGOVORITE
Name

NORMALAN

12.01.2016 12:03

SVI STE VI ISTI SAMO SE MOLITE U RAZLICITIM BOGOMOLJAMA....

ODGOVORITE
Name

re sarajka

12.01.2016 13:08

Iskreno saosjećam i osuđujem svakoga ko je ''digao ruku'' na civila. Moj komentar nije usmjeren ka minimiziranju žrtava bilo kojeg naroda, već jednostavno ukazujem na sporost pravde kada je u pitanju procesuiranje krivičnih djela ratnog zločina prema jednom narodu narod.Nadalje, ukazujem na pojave u pravosudnom sistemu na nivou bih, koje su plod političkih manipulacija SDA. Evo, sjetih se na čas i drugog primjera. Gdje je stalo sa procesuiranjem ratnog zločina nad civilima u logoru Silos u Tarčinu.Izgleda da se čeka da i posljednji svjedok umre pa da se krene sa procesom.Niko me ne može ubijediti u nezavisan i nepristrasan rad pojedinih tužilaca i sudija u pravosudnom sistemu BiH. A od njih se očekivalo da svojim profesionalnim radom doprinesu pomirenju i normalnom životu jednih pored drugih.

ODGOVORITE