Vasiljković: Pobijediću Hrvatsku na sudu!

"Dobro sam i spreman za odbranu! Ništa od svega što mi se stavlja na teret nisam uradio i to ću dokazati pred sudom u Hrvatskoj."

Region 11.01.2016 | 08:11
Vasiljković: Pobijediću Hrvatsku na sudu!

Ovo, ekskluzivno za "Novosti", poručuje Dragan Vasiljković iz splitskog zatvora nakon podizanja optužnice.

Kapetanu Draganu poslednjih šest meseci, nakon što je iz Australije izručen Hrvatskoj, svi dani su bili gotovo isti. Spreman je, ponovio je još jednom, za "megdan bez oružja", a do poslednjeg trenutka, u kontaktima sa svojim advokatom iz Zagreba Slađanom Čanković, nadao se da će se braniti sa slobode.

"Rekorder sam sa pritvorskim stažom. Jer, kada se uračunaju i zatvorski dani u Australiji, punih 10 godina sam proveo iza rešetaka čekajući optužnicu" poručuje Vasiljković.

A optužnica je došla u "pet do dvanaest". Županijsko državno odvetništvo u petak je objavilo da je podignuta optužnica, a krajnji rok bila je subota, koja je ujedno i neradni dan. Da se zakasnilo, Vasiljković bi mogao da se brani sa slobode, a istog dana kada mu je uručena optužnica sud je odbio da se, u zamenu za garanciju od 700.000 evra, on pusti na slobodu.

"Vasiljkoviću su povređena osnovna ljudska prava, jer ne postoji više nijedan razlog da se drži u pritvoru. To pokazuje i sudska praksa u Hrvatskoj" kaže za "Novosti" Slađana Čanković, koju tek čeka proučavanje optužnice.

Za Hrvate dileme nema - Kapetan Dragan je ratni zločinac, odgovoran za paljenje kuća i ubijanje civila u Kninu i Glini. Gotovo 34.000 stranica raznih dokumenata poslužilo je za podizanje optužnice, za suđenje koje bi moglo iz više razloga da bude, kako se ocenjuje u Zagrebu - spektakularno. Naime, Vasiljković je jedno od poslednjih zvučnih imena u procesima koji se vode na ovim prostorima za ratne zločine i ako do suđenja dođe, moglo bi da izazove pažnju ne samo domaće, već i svetske javnosti.

Do tada će zatvorski dani Kapetana Dragana biti isti kao dosad, u čitanju, pripremanju odbrane, ali i činjenici da u hrvatskim zatvorima ne može da koristi kompjuter ili internet.

"To mu je bilo omogućeno u Australiji, ali naši standardi još nisu na toj visini. Sve što je do sada tražio vrtelo se oko računara" govori nam Čankovićeva, uz napomenu da joj se nikada nije požalio na bilo šta drugo.

Prema njenim rečima, Vasiljković vojnički podnosi pritvor i uslove u splitskom zatvoru. Diplomatski predstavnici Australije često ga posećuju, u kontaktu je sa porodicom, a navodno su i "njegovi" Australijanci prikupili novac za kauciju.

Vasiljković je, inače, prva osoba koju je Australija izručila zbog sumnji za ratne zločine.

NE ZNA SE MESTO SUĐENjA

Gde će biti suđenje - u Splitu, Šibeniku ili Zagrebu, zasada se samo nagađa. Slađana Čanković kaže i da Vasiljković poriče sve što mu se stavlja na teret.

"Dobro ćemo se pripremiti ako do suđenja dođe", rekla je Čankovićeva.

BRINE IH ODAKLE MU NOVAC

Hrvatska javnost juče nije bila previše zainteresovana za ono što se događa oko Kapetana Dragana. Tek pokoja novinska vest zabeležila je podizanje optužnice. Ipak, mnogi su se više bavili temom ko je dao pare za kauciju.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Krajišnik

11.01.2016 07:31

Izručenje kapetana Dragana Hrvatskoj je dno dna svjetske politike. Ne postoji medjunarodno pravo nego samo interes. Hrvatska država je istjerala sve Srbe iz Dalmacije, Like, Banije, Korduna i Slavonije i ta država ne odgovara za genocid. I niko od tih vojnika, generala i političara pojedinačno ne odgovara za genocid. A za ratne zločine krive šovjeka koji je branio one koji su protjerani. Sramota.

ODGOVORITE
Name

Ante

11.01.2016 11:21

E moj krajisniku pa vise je nanio zla vama nego hrvatima vi mu trebate suditi koga je obranio sto si nabrojao budi iskren pa priznaj.

Name

Md

11.01.2016 11:54

Osuđen si ti druže čim su te fašisti uhapsili pa isporučili istim

ODGOVORITE