Pogledajte kako je svijet proslavio Božić

Pravoslavni vjernici širom svijeta, koji Božić slave po Julijanskom kalendaru, proslavili su danas praznik Hristovog rođenja.

Svijet 07.01.2016 | 21:48
Pogledajte kako je svijet proslavio Božić

Vjernici u Rusiji, Ukrajini, delovima istočne Evrope i Bliskog istoka pohitali su u crkve kako bi prisustvovali božićnim liturgijama.

Svečane liturgije održane su u nekoliko stotina pravoslavnih hramova u Moskvi i u desetinama hiljada crkava Moskovske patrijaršije širom sveta.

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril služio je sinoć Božićnu liturgiju u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi.

Bogosluženju je prisustvovao ruski premijer Dmitrij Medvedev, dok je predsjednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao službi u Pokrovskom hramu u selu Turginovo u Tverskoj oblasti, gdje su kršteni njegovi roditelji.

Božić su obilježili i ruski vojnici, koji učestvuju u vazdušnim napadima u Siriji.

Oni su prisutvovali noćnoj službi u jednom šatoru u ruskoj vazdušnoj bazi koji su ukrasili iznutra ikonama, a na ulazu u njega postavili su ljubičasta svjetla.

Na Krimu je održano masovno kupanje u Crnom moru. Kupači su nosili zastave Rusije, a temperatura je bila oko devet stepeni.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i njegova porodica su, takođe, prisustvovali božićnoj liturgiji u seoskoj crkvi u regiji Ivano-Frankovsk, prenosi AP.

Kako je saopštila služba za odnose sa medijima ukrajinskog predsjednika, Porošenko i njegova porodica molili su se za mir i pomirenje "na cijeloj teritoriji Ukrajine".

Pravoslavni Božić danas su proslavili i egipatski Kopti, narod pravoslavne hrišćanske vjere, a ponoćnoj službi u crkvi svetog Marka u centru Kaira prisustvovao je predsjednik Abdel Fatah el Sisi kao prvi egipatski predsjednik koji dolazi na božićnu misu.

Međutim, ove godine službe u crkvama u Egiptu se odvijaju uz pojačane mere bezbednosti zbog mogućih napada islamskih ekstremista.

Policija je, uoči službi na Badnje veče i Božić, samo u Kairu detaljno pretražila više od 300 crkava kako bi otkrila eventualno podmetnute bombe, rekao je general policije Gamal Halava.

U blizini crkava širom zemlje postavljeni su kontrolni punktovi i privremeno zabranjeno zadržavanje automobila i motorcikala.

Praznik Hristovog rođenja proslavljen je i u Tbilisiju, prestonici Gruzije, gdje je održana je tradicionalna božićna litija "Alilo'' (slava Bogu) na kojoj su se prikupljali pokloni i dobra za one kojima je to najpotrebnije.

Ta viševekovna tradicija bila je zabranjena tokom vladavine Sovjetskog saveza, ali je obnovljena 2000. godine.

"Litija predstavlja pokušaj podele sreće sa svim ljudima koje bolest ili siromaštvo sprečavaju da proslave Božić. Otićicemo k svima njima i odnećemo im poklone", poručio je gruzijski sveštenik Kakaber Gogotšvili.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Izvor: Mondo.rs

Foto: Agencije

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

rs

07.01.2016 22:13

Mir Boziji, Xristos se rodi.

ODGOVORITE
Name

SS

07.01.2016 22:22

Lepo

ODGOVORITE