Otvorena istraga zbog samoubistva dječaka

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH povodom tragične smrti četrnaestogodišnjeg dječaka M.R. u Sarajevu, a na osnovu izvještavanja medija i interesa javnosti, otvorila je predmet i istragu po službenoj dužnosti.

Bosna i Hercegovina 07.01.2016 | 20:27
Otvorena istraga zbog samoubistva dječaka

Tim ombudsmana posjetio je u okviru istrage Internacionalnu školu Ilidža, a po završetku istrage javnosti će biti saopštene određene preporuke.

U saopštenju ombudsmani BiH pozivaju na smirivanje tenzija i razumno djelovanje, kako bi se omogućilo efikasano okončanje istrage koju obavljaju nadležni organi.

Institucija ombudsmana istakla je da u svojim godišnjim i specijalnim izvještajima redovno navodi problem vršnjačkog nasilja i ističe potrebu podizanja svijesti i prepoznavanja nasilnog ponašanja.

Na ovaj problem ukazala su i sama djeca kroz realizaciju aktivnosti "Ombudsman u vašoj školi" koju Institucija sprovodi uz podršku organizacije "Save the children" od 2009. godine.

Ombudsmeni istovremeno izražavaju i zabrinutost zbog govora mržnje na društvenim mrežama i veb portalima i pozivaju vlasnike medija i urednike da preuzmu odgovornost i preduzmu mjere u skladu sa instrukcijama Savjeta za štampu.

Maloljetni M.R., koji je pohađao Internacionalnu školu na Ilidži, ubio se prošlog mjeseca u sarajevskom naselju Dobrinja, a postoje sumnje da je bio žrtva nasilja drugih učenika.

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jedva zivu glavu izvukosmo kroz osnovnu, a i srednju skolu.

07.01.2016 20:40

Zlostavljanja vrsnjaka u skolama, pocev od osnovnih pa do srednjih ima dosta,ali se to krije. Roditelji koji se obrate pedagozima ili psiholozima dobiju odgovor da su se ONI (ZLOSTAVLJACI ) SALILI.....STRASNO!

ODGOVORITE
Name

sdsn

07.01.2016 21:20

Bravo Ombudsmen! Vracate vjeru u pravnu drzavu.

ODGOVORITE
Name

rs

07.01.2016 21:39

Vas muslimane Turska nikad nije voljela.Samo su vas iskoristavali i pljackali.Isto rade sad. Jadna majka svima koji su nasjeli na turske lazi o BH ili upisali djete u turske "koledze".

ODGOVORITE
Name

Takav zakon

08.01.2016 04:36

Maloljetnici su zasticeni zakonom da ni policija ni roditelj nesmiju mu nista. Policija nesmije da rszgovara sa maloljetnikom bez socijalnog radnika.tu od takvog zakona normalni ljudi su ugrozeni. Doslo vrijeme da bi se odbranio od maloljetni delikvenata treba da budes betmen.

ODGOVORITE