Vojni penzioneri ispred Vlade Federacije

Predstavnici Saveza udruženja vojnih penzionera FBiH okupili su se ispred zgrade Vlade FBiH gdje zahtijevaju sastanak sa premijerom Fadilom Novalićem.

Bosna i Hercegovina 07.01.2016 | 12:20
Vojni penzioneri ispred Vlade Federacije

Oni traže izmjene Zakona o povoljnijem prijevremenom penzionisanju koji je usvojen 2013. godine, a penzioneri tvrde da su tim zakonom njihova prava degradirana.

Vlada FBiH će naredne sedmice formirati interresornu grupu koja će raditi na dopuni i izmjeni postojećeg rješenja o penzionisanim vojnicima, kako bi se na redovnoj sjednici parlamentarne skupštine usvojio Zakon o socijalnom i invalidskom osiguranju penzionisanih lica.

U taj zakon, uvrstiće se i vojnici, kako bi uz nove odredbe primali standardnu penziju, a ne socijalnu pomoć, kako je to do sada bio slučaj.

Podsjećamo, Savez udruženja vojnih penzionera tražio je da se njihov problem što prije riješi i da dobiju status vojnih penzionera, a ne da se tretiraju kao korisnici socijalne naknade.

Iz Vlade FBiH su poručili da će se to pokušati regulisati na način da posojeći budžet FBiH ne trpi novi udar, budući da je vojnih lica sa ovakvim statusom blizu 27.000.

Izvor: N1

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

sss

07.01.2016 12:33

Svaka cast samo se borite vi niste kao mi odbaceni od politicara i izdani od predstavnika vasih kao mi od svojih 2013 gde su se prodali za licne interese i unistili 270 pojedinaca za svoje licno dobro. Danas im kazemo ima Boga...

ODGOVORITE
Name

zlatan durakovic

07.01.2016 18:07

Konačno se neko sjetio da riješi problem vojnih penzionera uz napomenu da treba povesti računa i o " vojnim " penzionerima koji imaju koficijent 1,485 a bili su pripadnici Vojske federacije , imali su čin i bili vojni osiguranici i sada imaju manje penzije od onih koje su primali u početku penzionisanja !

ODGOVORITE