Crnogorci Nikoliću: Tomo što dalje od nas!

U Crnoj Gori je postala praksa da se političkim neistomišljenicima sve što ne može u brk, kaže preko bilborda. Ovog puta na meti je bio predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Prethodno su slične poruke bile upućene odlazećem ruskom ambasadoru Nesterenku.

Region 06.01.2016 | 20:54
Crnogorci Nikoliću: Tomo što dalje od nas!

Posle novogodišnjih praznika u Podgorici na Bulevaru Ivana Milutinovića, u jednoj od najprometnijih ulica, osvanuo je bilbord sa uvredljivom porukom predsedniku Srbije. U njoj piše: „Otpozdrav priučenom Tomi, grobaru svega progresivnog. Nijesmo ničija igračka, već ponosna evropska država, članica NATO. Da si nam zdravo, samo dalje od nas.“ Poruka je potpisana sa „crnogorske patriote“.

Poruka bivšem ambasadoru Rusije u Podgorici Andreju Nesterenku, napisana na ruskom.
Prethodno je Nikolić u intervjuu za Sputnjik izjavio da je „Crna Gora primer da država ne treba da bude igračka i da ljudi koji je vode ne smeju tako da je tretiraju. Crna Gora je izabrala put članstva u EU i NATO, ali i otvorene sukobe i nesporazume sa svima sa kojima su te organizacije u sukobu — znači, članstvo bez identiteta i samostalnosti“.

Posle tih reči usledile su reakcije crnogorskog vrha, premijera Mila Đukanovića i predsednika Filipa Vujanovića.

Vujanović je tada izjavio: „Mislim da javnu raspravu o ovome treba preseliti na personalnu ravan i dodatno se međusobno razjasniti — u korist dobrih odnosa Crne Gore i Srbije i naših bliskih naroda. Takvi odnosi podrazumevaju poštovanje suvereniteta, ravnopravnosti i nemešanje u unutrašnja pitanja. A predsednik Nikolić se izjavom o EU i NATO aspiracijama Crne Gore i ocenom naših državnih odluka u tom povodu, ozbiljno meša u našu državnu politiku“.

Slično je reagovao i Đukanović: „Ne mogu a da se ne začudim, ne mogu da ne primetim da je u pitanju neki novi ton sa jedne visoke državne adrese u Beogradu prema Crnoj Gori. Ton koji se razlikuje od onih tonova koje smo u svojoj komunikaciji imali tokom poslednjih godina“.

Izgleda da „crnogorske patriote“ nisu bile zadovoljne ovako „mirnim tonom“ svojih vlasti, pa su rešile da celu priču presele na bilborde. A tamo je sve dozvoljeno. I vređanja i uvrede, pa i poneka laž. Naime, Crna Gora nije članica NATO-a, kako piše u poruci, već samo država koja je dobila pozivnicu da postane članica Alijanse.

Ovim je nastavljena praksa „crnogorskih patriota“ da se na uvredljiv i podrugljiv način obraćaju neistomišljnicima. Sličnu poruku je „dobio“ i bivši ambsador Andrej Nesterenko: „Poštovani gospodine Nesterenko, Hvala vam na preporukama za članstvo u NATO. Poručujemo vam: dalje ruke od nas. Predlažemo da se odmorite na našim obalama i srećan vam put“. Većinu tih poruka su građani prefarbali ubrzo posle objavljivanja. Ono što je interesantno, nikom nije poznato ko stoji iza ovih natpisa.

Boško Vukićević iz Pokreta za slobodu naroda, na pitanje Sputnjika ko stoji iza „crnogorskih patriota“ kaže:

„O njima se ne zna ništa, nemaju sjedište, kriju se, ali imaju sredstava da plaćaju bilborde, te pretpostavljam da se radi o Agenciji za nacionalnu bezbjednost koja takvim potezima za račun režima radi na dodatnom unošenju podjela među narodom.“

Dodao je da i ova poslednja poruka samo nastavak žestoke NATO-ove propagande, i nastavak politike podjela, kojom vlasti u Crnoj Gori vladaju već 25 godina.

Da li će „crnogorske patriote“ dobiti ime i prezime, pokazaće vreme. Ono što je sigurno, za vlast u Crnoj Gori NATO nema alternativu i svaki protivnik te ideje, „završiće barem na bilbordu“.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Dragan

06.01.2016 16:50

Oni makar imaju jasan put svih ovih godina, imaju cilj. A mi? Zna li neko srpsku strategiju, cilj?

ODGOVORITE
Name

Brko

06.01.2016 17:12

Mi gradimo Beograd :D a ostalo, koga briga za ostalo ;)

Name

Mi sami

06.01.2016 17:34

Pa dobro su mu rekli ljudi.Oni imaju svoju vlast koju biraju.Svoj put.Ja se ne slazem sa tim.Ali oni valda znaju zasto glasaju za Djukanovica.I ako im valja neka bude dozivota predsjednik.A Tomo ko Tomo...kompleks male sredine...umislio fa je neko bitan.Belezga bez veze.I samo svadja nas Srbe svuda u regiji.Otidji Tomo u Pristinu u srce Srbije,pa Srbuj.Covjece uzeli su ti 3o posto drzave.Zastiti svoj narod.Okani se nas Srba u drugim drzavama.Mi se jako dobro borimo i bez tebe takvog kakav si.

Name

Bot

06.01.2016 18:28

Moj Dragane oni nemaju nista osim siptara. Okrenuli su srbima leda a i ti cini mi se.

Name

ja

06.01.2016 18:46

Te patriote bi i d**e dali da ih proglase italijanima!

Name

Jovan

06.01.2016 17:15

Zivim u Cg na moju zalost. I da vam kazem da mi nemamo ni cilj ni strategiju. Vode nas stranci ko brave. Izdali smo sve sto nam je bilo sveto. Ne dao vam Bog da ovo docekate.

ODGOVORITE
Name

***

06.01.2016 17:47

Ne stoji ti prica ova, bices ljepsi bez brkova...

Name

vule

06.01.2016 18:00

Ma dograbio se one svoje brlje pa svašta priča

ODGOVORITE
Name

Baja

06.01.2016 18:23

Pa ko voli tomu mene zanima imam osjecaj da ga ni vlastiti u kuci ne vole.

ODGOVORITE
Name

stojko

06.01.2016 20:11

Haha jel to opet pobacaj hoce da ga neko prizna bar kroz rakiju

ODGOVORITE
Name

DOMI

06.01.2016 20:14

U PRAVU SU .TOMO JE POLITICKI POPABACAJ.TO MU RECE NAS HAJLE SELASIE

ODGOVORITE
Name

VETERAN

06.01.2016 20:26

DALI GA IKO I U Kragujevcu SIMPATIŠE, a on kao dijeli nekom lekcija.

ODGOVORITE
Name

Hm

06.01.2016 22:54

Jugoslavija je rasturena da bi svaki lokalni bagrov imao svoju stoku.

ODGOVORITE
Name

petar

07.01.2016 06:53

Naravno da vladajucoj stranci u CG ne odgovara Nikoliceva konstatacija ali svi su svjesni da je u pravu.

ODGOVORITE
Name

Md

07.01.2016 08:19

Crnogorci su sve sem ponosnog evropskog i normalnog kakva je država kad se sa njom sprdaju šiptari muslimani pa sad i ovi iz Eu

ODGOVORITE
Name

Julio

07.01.2016 13:28

Crna gora u NATO,pametno,vrlo pametan potez....a ti Nikolicu samo mlati,mlati.....Kosovo ovo,Kosovo ono...a niko te ne j..e ni dva posto

ODGOVORITE
Name

Neđo.7.Januar.2016

07.01.2016 15:46

Crnogorci netrebaju,Nikolića već,Nato bagru i braću,Ramu i Hašima Tačija.Biće,Albanska Crna Gora.

ODGOVORITE
Name

Milos

07.01.2016 21:22

E moji djetici prodaste cojstwo i junasteo za par popissnih eura! I samo za kraj jedna stara ' Nicija nije do zore !