Riješiti se stranaca u Ustavnom sudu

Predsjednik Srpske demokratske stranke i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić smatra da su svi u BiH svjesni da, prije ili kasnije, BiH mora da se riješi stranaca iz Ustavnog suda ako želi da bude suverena zemlja.

Republika Srpska 06.01.2016 | 07:15
Riješiti se stranaca u Ustavnom sudu

"Pozivamo sve da to uradimo odmah i pokažemo da sami upravljamo svojom budućnošću. Da li to uradili sada, za mjesec dana, godinu, dvije ili tri, to je posao koji se mora uraditi", rekao je Bosić novinarima sinoć u Sarajevu na božićnom prijemu koji je organizovao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

On je naveo da ne zna da li će se prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, čiji su predlagači poslanici klubova SDS i SNSD naći na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 12. januara, kako je predviđeno dnevnim redom, jer još nije prošao sve komisije, odnosno postoje primjedbe tehničke prirode koje treba uvažiti.

"Ako ne bude razmatran u utorak, 12. januara, onda će sigurno biti na narednoj sjednici. Taj zakon odnosi se, prije svega, na Ustavni sud BiH, na promjenu zakona koji bi onemogućio da stranci odlučuju o bitnim pitanjima u BiH.

Otvorili smo neformalne razgovore sa ostalim političkim faktorima u Parlamentarnoj skupštini BiH i vidjećemo kako će oni ići", rekao je Bosić i dodao da ostaje da se vidi da li će to podržati, prije svega, predstavnici bošnjačkih stranaka.

On je istakao da je odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske pokazala koliko je krhka politička atmosfera u BiH i koliko se jednim političkim gestom ili nepromišljenom odlukom Ustavnog suda BiH može ponovo da vrati na nivo nepovjerenja kakav je bio prije pet ili šest godina.

"Trebalo je da svi izvuku pouku da niko nikome ne može da nameće stvari, pogotovo da određuje koje praznike da slavi. Pitao sam neke političare iz reda bošnjačkog naroda kako misle da bi reagovali oni i njihovi glasači da je Ustavni sud BiH donio odluku da 1. mart ne može biti praznik. Za nas 1. mart nije praznik, ali nikada nismo potezali to pitanje", rekao je Bosić, predsjednik SDS-a.

Napominjući da je potrebno razumijevanje i tolerancija, on je upozorio da se, ukoliko bude politika "zabadanja prsta u oko suprotnoj strani", nikada neće doći u situaciju da se krene naprijed.

On je ubijeđen da će biti otvoreni politički razgovori u okviru BiH o promjenama, ne samo Zakona o Ustavnom sudu BiH, nego uopšte o pravosuđu.

"Jedan dio tih razgovora se vodi u okviru strukturalnog dijaloga. Ubijeđen sam da će sazreti mišljenje da mi unutra treba da napravimo dogovor, bez pritiska spolja. Već postoje neki pomaci i vrlo brzo, možda već u roku od sedam dana, čućete o čemu je konkretno riječ", najavio je Bosić.

On smatra da bi rezerve Centralne banke BiH koje predstavljaju višak svakako trebalo staviti na raspolaganje privredi koja bi otvorila nova radna mjesta.

"Ta sredstva trebalo bi usmjeriti u otvaranje novih radnih mjesta", poručio je Bosić.

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

realnost

06.01.2016 07:33

ovo je nemoguce! ako bi nekim slucajem izbacili strance onda dva naroda koja stanu jedan uz drugi mogu da ruse treci narod... primjer ako treba dvotrecinska vecina i onda hrvati i bosnjaci stanu jedni uz druge tako nam mogu unistiti republiku! ovako dok su stranci tu cuva se svacije pravo bez diskriminacije i nacionalizma...

ODGOVORITE
Name

kameleon

06.01.2016 08:36

A zar se u ovoj strukturi ustavnog suda ne ruši jedan narod. Uostalom, treba biti slijep pa ne uočiti da stranci nisu ovdje radi bilo kojeg naroda, već samo radi realizacije interesa velikih sila na čelu sa SAD.U ovom trenutku jedino bošnjacima odgovara prisustvo stranaca u BiH, jer se to poklapa sa njihovom, za sada ne ostvarenom željom, da stvore sopstvenu državu, jaku i centralizovanu u Sarajevu.

Name

Tako

06.01.2016 08:21

Sve može i sve treba, ali dogovorom i razgovorom. Složne ruke kuću grade. Ako treba Ustavni sud, onda svi kažu: "Treba Ustavni sud i svi smo za da postoji". E onda daj kako će se organizovati, i na kraju će to da radi. Ovako jedan viče boli me đon za Ustavni sud, drugi viče nemoj stranaca, treći viče dobro je i ovako i nema tu nikakvog napretka.

ODGOVORITE
Name

PETAR

06.01.2016 08:48

НАША ЈЕ КУЋА РЕПУБЛИКА СРПСКА И ЊУ ЋЕМО ДА ГРАДИМО.ВИ И ВАША БРАЋА СА КОЈИМА СТЕ ВЕЗАЛИ ЗАСТАВЕ 1992., СТЕ СРУШИЛИ НАШУ ЗАЈЕДНИЧКУ КУЋУ (СФРЈ).СЈЕТИТЕ СЕ САМО БУГОЈНА И БУГОЈАНСКЕ ГРУПЕ ИЗ 1972., (ВРИЈЕМЕ ВЛАСТИ ЈОСИПА БРОЗА), ТО СВЕ ГОВОРИ О ТОМЕ КАКО СУ НЕКИ ГРАДИЛИ СФРЈ И БИЛИ ИСКРЕНИ У ЗАЈЕДНИШТВУ. БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ДА, АЛИ СА ПОШТОВАЊЕМ И ЈАСНО ДЕФИНИСАНИМ МЈЕСТОМ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УНУТАР ИСТЕ.

Name

Tito

06.01.2016 08:26

Joj gluposti Boze dragi...svako nam je drugi kriv, svi su nam drugi krivi,,,pa osvrnimo se malo oko sebe. Mislip sam da je ovaj malo drugaciji od dodika, al sve je to u gram

ODGOVORITE
Name

putin

06.01.2016 08:59

Bravo stranci prisutni a taj sud krsi ljudska prava tu ne mogu sjediti sudije poput Suade Palavric pre rata cistacica a sad sudija.....

ODGOVORITE
Name

MILAN

06.01.2016 09:53

СРПСКИ НАРОД И СДС ЋЕ СЕ НАКОН ИЗБОРА РИЈЕШИТИ ВАС.

ODGOVORITE
Name

sudija

06.01.2016 11:14

Kada je upitanju ustavni sud onda srbi kako pojedinacno tako i kolektivno nemaju prava cak ni minimum koja im sadasnji ustav BiH garantuje i dozvoljava.

ODGOVORITE
Name

rtv

06.01.2016 11:23

Bez promjene ustava nema promjene ni ustavnog suda. Jednostavno. Stranci u sudu su daytonska kategorija.

ODGOVORITE
Name

nada

06.01.2016 19:55

Još ponekog da se riješi BiH, dobro bi bilo!!!!!

ODGOVORITE
Name

zn

07.01.2016 18:49

Nada,vrlo dobro stvarno je tako.

Name

Bosanac

06.01.2016 20:23

U pravu si Mladene 100%, samo si malo zamijenio teze. Potrebno je riješiti se stranaca iz ustavnog suda, odnosno dvoje sudija Srba, dvoje Hrvata i dvoje Bošnjaka! Oni su najveći stranci u Ustavnom sudu jer rade isključivo po vašem naređenju i za vaše guzice. Najmanje rade u interesu države i naroda! Ni na Marsu se sudije ne biraju po vjeri, nego po sposobnosti!

ODGOVORITE
Name

/

07.01.2016 06:15

Ispravno

Name

tamo amo

07.01.2016 06:19

Ipak se nisi uspio oduprijeti.

ODGOVORITE