Saudijska Arabija prekida i ekonomske odnose sa Iranom

Saudijska Arabija će, nakon prekida diplomatskih odnosa sa Iranom, zaustaviti vazdušni saobraćaj između dve zemlje, prekinuti ekonomske odnose i zabraniti svojim državljanima da putuju u tu državu, izjavio je danas saudijski ministar spoljnih poslova Adel al Džubir.

Svijet 04.01.2016 | 18:02
Saudijska Arabija prekida i ekonomske odnose sa Iranom

Međutim, kako je rekao u intervjuu za Rojters, iranski hodočasnici moći će da posete Meku i Medinu.

"Iran mora da se ponaša kao "normalna zemlja", a ne kao "revolucionarna" i da poštuje međunarodne norme pre nego što odnosi budu obnovljeni", dodao je Džubir.

On je dodao da Saudijskoj Arabiji treba da se "aplaudira" zbog izvršenih pogubljenja, a ne da se kritikuje. Istaknuti šiitski sveštenik Nimr al Nimra, koji je jedan od 47 pogubljenih, bio je terorista umešan u napade, tvrdi šef saudijske diplomatije.

Saudijska Arabija pogubila je u subotu, 2. januara, 47 osoba, među kojima i al Nimra, koji je bio centralna ličnost 2011. godine u demonstracijama protiv režima inspirsanih "arapskim prolećem".

Iranski demonstranti upali su u ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu, gnevni što je Rijad pogubio istaknutog šiitskog sveštenika. Saudijska Arabija je zbog upada u saudijsku ambasadu u Teheranu prekinula diplomatske odnose sa Iranom, a Rijad je osoblju iranske diplomatske misije naložio da u roku od 48 sati napuste zemlju.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Cvele

04.01.2016 17:41

Najpametnije da udju u rat, tada bi resili sve probleme.

ODGOVORITE
Name

Smrtna kazna

04.01.2016 18:27

Poslije svog zla sto sam vidjela u 92' i 93' ja sam zakleti protivnik smrtne kazne. Nema niko pravo da u ime zakona ubija. Docim, kod Saudijaca je to kampanja, a u SAD-u je to pomalo inkognito i pojedinacno. Docim oni stoje rame uz rame sa Saudijcima. U Iranu je slicno tu se vjesa ako nekog mrko pogledas. Da li ce Saudijska Arabija zaratiti s Iranom? Znaju oni kako su Iracani prosli. Suniti su limunada za shite.

ODGOVORITE
Name

profesor

04.01.2016 19:59

Najveci teroristi su saudijci,Bin Laden je bio saudijski princ i svi teroristi 11 septembra bili su saudijci.kod nas americka bagra insistira na nekim ljudskim pravima,a njihov najjaci saveznik sijece glave na trgu kao u srednjem vijeku i to je ok.Treba iran da pregazi bagru zaostalu.

ODGOVORITE