Erdogan: Izrael je potreban Turskoj

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska mora da prihvati da joj je Izrael potreban i da ukoliko dvije zemlje iskreno budu sarađivale, moguća je normalizacija odnosa.

Svijet 02.01.2016 | 17:10
Erdogan: Izrael je potreban Turskoj

"Izrael je potreban zemlji kao što je Turska u regionu", rekao je Erdogan turskim novinarima.

On je dodao da Turska mora da prihvati da joj je Izrael potreban istakavši da je to "realnost u regionu", prenosi AFP.

Erdogan smatra da ukoliko dvije zemlje budu primenjivale zajedničke korake iskreno, doći će do normalizacije njihovih odnosa.

Izreal je, kako je naglasio, predložio i da turskoj robi i građevinskim materijalima bude dozvoljen prolazak kroz pojas Gaze.

"Potrebno nam je da vidimo pisani tekst kako bi obezbijedili da ne bude odstupanja od dogovora", rekao je on.

Turska, koja je i članica NATO-a, bila je ključni regionalni saveznik Izraela dok se odnosi između dvije zemlje nisu pogoršali 2010. godine kada je devet turskih aktivista ubijeno u raciji izraelskih komandanata na turski brod Mavi Marmara, koji je pokušao da prođe blokadu pojasa Gaze.

Međutim, atmosfera se promijenila nakon što je prošlog mjeseca objelodanjeno da dvije zemlje tajno pregovaraju radi poboljšanja odnosa.

Erdogan je ranije isticao da Turska ima tri uslova da bi se normalizovali odnosi, a to je da se Izrael izvini zbog ubistva turskih aktivista na brodu Mavi Marmari, da obezbijedi kompenzaciju za porodice žrtava i prekine sa blokadom pojasa Gaze.

Izrael se već izvinio, a pregovorima je učinjen napredak po pitanju kompenzacije, te je blokada pojasa Gaze ostala goruće pitanje u normalizaciji odnosa dvije zemlje, ocjenjuje francuska agencija.

NN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hm

02.01.2016 20:00

Ko o čemu, Erdogan o iskrenosti. Već je razvalio Tursku ali još žešći nastavak slijedi. Kurdi uzimaju svoju bar trećinu na istoku a Grčka i Bugarska evropski dio Turske. Putin uzima Aja Sofiju. Erdoganu slijedi neki od stotina kazamata.

ODGOVORITE
Name

Geography

02.01.2016 21:09

Meni se čini da je u zadnje vrijeme na BN svaka druga-treća vijest o Turskoj i Erdoanu

ODGOVORITE