Radio emituje himnu svakih sat vremena

Prvi program poljske državne radio stanice Jedinka svakog punog sata naizmjence emituje nacionalnu i evropsku himnu kako bi privukla javnost na ugroženi pluralizam i slobodu riječi, rekao je glavni urednik Jedinke Kamil Dobrova.

Svijet 02.01.2016 | 08:20
Radio emituje himnu svakih sat vremena

Poljski senat, kojim dominiraju konzervativci stranke Jaroslava Kačinskog (PiS), odobrio je u četvrtak taj sporni zakon. Na osnovu odredaba novog zakona, trenutno prestaje mandat članovima uprave i nadzornih vijeća javnog radija i televizije.

Ubuduće će ministar finanaija biti nadležan za imenovanje i opoziv novih direktora javnih medija, koji su se dosad birali na konkursu koji je provodilo Državni audiovizualnt savjet, javlja HRT.

Neke medijske organizacije poput Evropske radiotelevizijske unije, Društva evropskih novinara i Reportera bez granica, izrazile su "ogorčenje" tim zakonom koji se "uvodi nabrzinu, bez ikakvih konsultacija", navodi se na mrežnoj stranici Evropske radiotelevizijske unije.

Stranka Pravo i pravda (PiS) Jaroslava Kačinskoga, koji kaže da je u pitanju tek prvi korak reforme, najavila je već da će državni radio i televizija, kao i novinska agencija PAP, biti pretvoreni u kulturne institucije pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne medije, koje će osnovati nova vlast. Poljska opozicija tvrdi da je riječ o čistom preuzimanju kontrole novih vlasti nad tim medijima. Novi zakon treba još potvrditi predsjednik Andrzej Duda, blizak PiS-u.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

02.01.2016 09:56

Сви желе медије да контролишу и држе на својој узди. На Западу се то ради испод жита, ПОДЛО и у рукавицама, а на Истоку грубо и насилно!

ODGOVORITE