Komentar o Hitleru pogrešno interpretiran

Kancelarija Redžepa Tajipa Erdogana saopštila je da su njegovi komentari o predsedničkom sistemu u Nemačkoj u vreme Adolfa Hitlera - pogrešno interpretirani.

Svijet 01.01.2016 | 21:40
 Komentar o Hitleru pogrešno interpretiran

Kako je saopšteno, Erdogan nije hteo da kaže da je to primer efikasnog predsedničkog sistema.

Na pitanje novinara da li je izvršni predsednički sistem moguć uz istovremeno održavanje unitarne strukture države, Erdogan je kasno sinoć po povratku iz Saudijske Arabije rekao: "Već postoje primeri toga u svetu. To možete da vidite i na primeru Hitlerove Nemačke."

"I posle toga je bilo primera u mnogim drugim državama", naveo je turski predsednik, a prenela turska agencija Dogan.

Erdogan želi da izmeni turski Ustav kako bi uglavnom ceremonijalna titula predsednika postane izvršna, odnosno da uvede tursku verziju sistema koji je na snazi u zemljama poput SAD, Francuske ili Rusije, preneo je Rojters.

"Erdoganovu metaforu o Hitlerovoj Nemačkoj su neki mediji iskrivili i iskoristili u suprotnom značenju", navodi se u saopštenju turskog predsedništva.

Predsednik je želeo da kaže da izvršno predsedništvo može da postoji u unitarnoj državi i da ono ne zavisi o federalnom sistemu upravljanja, kao i da ni predsednički ni parlamentarni sistem ne garantuju da neće biti zloupotrebe moći, navela je Erdoganova kancelarija.

"Ukoliko se sistem zloupotrebljava, to može da rezultuje lošim vladanjem i katastrofama poput Hitlerove Nemačke. Važno je insistirati na pravednoj vladavini koja služi narodu", saopštilo je tursko predsedništvo, dodajući da je nedopustivo sugerisati da je Erdogan prikazao Hitlera u pozitivnom svetlu.

Vladajuća stranka AKP, koju je osnovao Erdogan, posvetila je najviše pažnje posle pobede na parlamentarnim izborima u novembru ustavnim promenama.

Opozicione stranke se slažu za potrebom za promenama u ustavu, koji je stupio na snagu posle puča iz 1980. godine, ali ne podržavaju uvođenje predsedničkog sistema za kojeg se zalaže Erdogan, strahujući da bi to moglo da stavi previše moći u ruke jednog autoritarnog lidera.

Izvor: B92

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

01.01.2016 21:03

Турски ПРЕСЈЕДНИК нема потребе да се извињава. Свако жив зна да је он Хитлерова. Осим тога папир све трпи и на њему многе идеје изгледају љепше него У пракси.

ODGOVORITE
Name

Zero

01.01.2016 21:52

A lici malo na Adolfa, nako sa brcicima.

ODGOVORITE
Name

Md

02.01.2016 11:33

Hico je radio isto što i Erdogan, ne vidimo u čemu je problem.

ODGOVORITE
Name

U ime naroda

03.01.2016 02:40

"Vazno je insistirati na pravednoj vladavini koja sluzi narodu"? Vazi li to za onih 115 ljudi?

ODGOVORITE