Najveći rizici za biznis u svetu za 2016.

Kompanije se suočavaju s najvišim nivoom rizika u poslednjih 10 godina zbog raznih činilaca, uključujući terorističke napade i usporavanje kineske privrede.

Svijet 01.01.2016 | 16:00
Najveći rizici za biznis u svetu za 2016.

To pokazuje istraživanje "Mapa rizika 2016", koju je uradila konsultantska kuća "Kontrol Risks" (Control).

Izvršni direktor te konsultantske firme, Ričard Fening, izjavio je za BBC da je globalna prognoza rizika trenutno na nivou "osam od 10".

Pretnje vidi u jačanju takozvane Islamske države (IS) i neizvesnosti u pogledu sposobnosti Kine da se prilagodi sporijem rastu.

Pred zvaničnim Pekingom su teška pitanja o tome kako da se nosi sa usporavanjem godišnjeg privrednog rasta na 6,0 odsto, navodi se izveštaju.

Kako prenosi britanski javni servis, Fenning ipak ne misli da će Kina doživeti "tvrdo prizemljenje" u nastavku procesa preorijentisanja svoje proizvodno vođene ekonomije na model utemeljen na potrošnji.

"Mislim da su predsednik Sji i viši nivoi kineskog rukovodstva najkompetentnija grupa ljudi ikada u istoriji te zemlje koja se našla na njenom čelu. Smatram da su sposobni da vode i njih i nas na tom putu, iako će na njemu biti prepreka", rekao je Fening za BBC.

Ostali rizici, prema njegovim rečima, uključuju mogući izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, kao i političke napetosti na Bliskom istoku.

Istovremeno, Fening napominje da se kompanije danas zapravo suočavaju s nižim rizicima nego pre 40 godina, u vreme naftne krize, izraženijih napetosti na Bliskom istoku i Hladnog rata.

"U poređenju s ondašnjim vremenom, sada smo u znatno boljoj situaciji. Zdraviji smo, bogatiji i većina nas je sigurnija", ocenio je on.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar