Irak: Vojskom protiv Turske ako treba

Irački ministar spoljnih poslova Ibrahim al-Džafari izjavio je da bi ta zemlja mogla da pribegne vojnim sredstvima kako bi se branila od upada turskih snaga.

Svijet 30.12.2015 | 21:10
Irak: Vojskom protiv Turske ako treba

On je rekao da je Irak posvećen diplomatskim mirovnim naporima kako bi izbegao krizu sa severnim susedom Turskom, ali je naglasio da sve opcije ostaju otvorene, preneo je Rojters.

"Ukoliko ne bude drugog rešenja osim tog (vojnog), onda ćemo usvojiti to rešenje. Ako budemo primorani da se borimo i branimo naš suverenitet, bićemo prinuđeni da se borimo", rekao je on novinarima u Bagdadu.

Turska je ovog meseca rasporedila oko 150 vojnika u vojnoj bazi Bašika na severu Iraka, što je podstaklo Bagdad da optuži Ankaru za povredu suvereniteta Iraka i da uloži formalnu žalbu u Savetu bezbednosti UN, podseća britanska agencija.

Ankara je kasnije povukla neke trupe u drugu bazu u obližnjem autonomnom regionu Kurdistanu i saopštila da će nastaviti da se povlači iz provincije Nineveh, gde se nalazi Bašika, ali nije precizirala koliko će vojnika biti premešteno niti gde.

Turska tvrdi da je na severu Iraka rasporedila zaštitnu jednicu ranije ovog meseca zbog povećanih bezbednosnih rizika u blizini kampa u kojem turske trupe obučavaju iračku miliciju za borbu protiv Islamske države.

Ankara je priznala da je došlo do "loše komunikacije" sa Bagdadom zbog tog raspoređivanja vojske.

Iračke snage bezbednosti su samo ograničeno prisutne u provinciji Neneveh, gde se nalazi kamp otkako su u junu 2014. doživele kolaps pred napredovanjem Islamske države.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

DULE NS

31.12.2015 11:05

MISLIM DA NECEMO TO RESENJE DUGU CEKATI .

ODGOVORITE