Vozilom preko Starog mosta u Mostaru

Vozač automobila "seat" registarskih oznaka BiH najvverovatnije se izgubio u Mostaru i pokušao da pređe preko Starog mosta. Ovaj nesvakidašnji potez vozača iznenadio je mnoge Mostarce koji u novijoj istoriji ne pamte ovakav slučaj.

Bosna i Hercegovina 30.12.2015 | 22:55
Vozilom preko Starog mosta u Mostaru

Prema podacima kojima raspolaže mostarska policija, automobil kojim je sinoć nepoznata osoba pokušala preći Stari most, u vlasništvu je rent-a-kar firme, a vozilo je unajmio turski državljanin B.G.

N1 prenosi da se vozač nakon upozorenja Mostaraca vratio putem kojim je došao.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović osudio je neodgovorno ponašanje vozača koji je automobilom pokušao da pređe preko Starog mosta u Mostaru.

Osmanović, koji je i predsjednik Komisije BiH za Unesko, upozorio je na obaveze koje proizilaze iz odluke o proglašenju Starog jezgra grada i Starog mosta u Mostaru nacionalnim spomenikom i spomenikom svjetske baštine pod zaštitom Uneska.

On je podsjetio da je Stari most jedna od najpoznatijih građevina iz BiH u svijetu, te da ima nemjerljiv značaj kako u kulturno-istorijskom smislu, tako i u turističkoj ponudi BiH, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

"Pozivam sve nadležne institucije da u okviru svojih nadležnosti učine maksimum da bi se spriječili događaji poput ovog u Mostaru. Očuvanje spomenika kulture zajednička je obaveza svih u BiH", rekao je Osmanović.

Ove godine obilježeno je deset godina od upisa Starog jezgra grada i Starog mosta u Mostaru na listu svjetske baštine Uneska.

Deset godina od upisa obilježeno je pod pokroviteljstvom generalnog direktora Uneska Irine Bokove, što govori o značaju ovog spomenika za svjetsku baštinu.

Oštećenja

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić rekao je da, ako se na Starom mostu ustanove oštećenja, vozač će odgovarati za krivično djelo, a ako ne bude oštećenja vozač će, najvjerovatnije, odgovarati prekršajno za narušavanje javnog reda i mira.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Regulisanje saobracaja

30.12.2015 14:43

Ispred mosta treba postaviti odgovarajuce celicne stubice - jedan je na pravom mjestu dovoljan sa jedne strane prelaza preko mosta.

ODGOVORITE
Name

pa

30.12.2015 14:48

SIGURNO JE HTIO DA ISPROBA NOSIVOST MOSTA ;DA BI POSLE MOGLI DA PROLAZE KAMIONI SA KAMENOM !

ODGOVORITE
Name

baki

31.12.2015 10:26

Čuj stari most... hahahahaha...Ko je ovde lud, tak stari(novi most napravljen poslije rata) ima nosivost do 9tona.Ahahaha

ODGOVORITE