Raste opasnost od nuklearnog sukoba

Bivši američki ministar odbrane Vilijam Peri izjavio je da postoji stvarna i sve veća opasnost od sukoba nuklearnim oružjem na čijem je razvoju upravo on radio.

Svijet 29.12.2015 | 22:55
Raste opasnost od nuklearnog sukoba

Kao najveće opasnosti Peri je naveo nuklearni teroristički napad na velike američke gradove ili oružani sukob s Rusijom, koji bi mogao postati i nuklearni.

Teroristički napad nuklearnom bombom ili improvizovanom nuklearnom napravom mogao bi da se desi "bilo kad - sledeće godine ili godinu dana kasnije", rekao je u intervjuu ovog meseca Peri, koji je bio ministar u vreme predsednika Bila Klintona.

Peri (88) je po obrazovanju matematičar, a u sektor odbrane je ušao sredinom pedesetih, posle čega je imao ključnu ulogu u razvoju i modernizaciji nuklearnih snaga - prvo kao stručnjak za tehnologiju, a potom i kao viši zvaničnik Pentagona, gde je imao više funkcija.

Tokom Kubanske krize 1962. Peri je tajno pozvan u Vašington da analizira obaveštajne podatke o sovjetskom oružju na Kubi.

"Svaki dana kada sam išao u centar za analize, mislio sam da će to biti moj poslednji dan na Zemlji", napisao je u nedavno objavljenim memoarima. On je kazao da je verovao i tada, kao i sada da je svet izbegao nuklearno razaranje srećom isto koliko i dobrim odlukama.

Peri je uzjavio da nastojanje Rusije da modernizuje nuklearnu oružje i planovima SAD da potroše stotine milijardi dolara za unapređenje nuklearnog arsenala predstavlja iracionalno nuklearno nadmetanje.

"Vidim imperativ da se zaustavi ova prokleta nuklearna trka pre nego što se opet ubrza, ne samo zbog troškova, več i zbog opasnosti pred koje nas stavlja", rekao je bivši američki ministar odbrane.

U knjizi koju je Peri 1999. napisao sa sadašnjim ministrom odbrane SAD Ešom Karterom, navodi se da sa završetkom Hladnog rata posle raspada Sovjetskog saveza nuklearna katastrofa više nije najvažnija pretnja, ali je 2014. njegov optimizam splasnuo usled kraha u odnosima Vašingtona i Moskve.

"Danas smo suočeni s nuklearnom opasnošću za koju je verovatnije da će prerasti u nuklearni sukob nego tokom Hladnog rata", rekao je Peri u nedavnom govoru.

Izvor: B92

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

SNAGA NARODA

29.12.2015 19:05

Rus je jači od Amerikanca. Profesora Aleksu Milojevića za premijera RS.

ODGOVORITE
Name

smor

29.12.2015 19:14

Na vrh su mi vise k.... oni i njihove atomske pa da se oce sudariti vise jednom svaki od njih glumi postenjacinu,rokajte se

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

29.12.2015 21:17

Ma ovi senilni starci hoće da prodaju svoje bjedne knjige sa crnim scenarijem. Kako je SSSR bio nuklearna prijetnja za veliku katastrofu kada su je samo oni napravili. Izobličeni umovi misle da samo oni imaju pravo na to. Nema ništa od te apokalipse i masovnog razanja pogotovo što su svjesni da su sada Rusi mnogo jači u toj oblasti. Zato narode mirno spavajte. Biće nekih čarki na tuđoj teritoriji i to je sve.

Name

Željko

29.12.2015 19:31

Samo rokaj generacijo :D

ODGOVORITE
Name

Hm

29.12.2015 19:55

Ima sada krupnih kapitalista svuda po svijetu a ne samo u SADu. I oni takodje imaju svoj interes. Meni je prije 25 godina bilo jasno da je ukidanje SSSRa bila velika greska Zapada.

ODGOVORITE
Name

SSSR

29.12.2015 20:17

Zivio SSSR

ODGOVORITE
Name

bob

30.12.2015 00:47

Pocinite vec jednom dok sam ziv, da ne umrem pa tamo opet da brinem.

ODGOVORITE
Name

Ja

30.12.2015 05:42

Kakav SSSR, pa ljudi gledajte malo dalje... Komunizam i te revolucije, Lenjin i mnogi drugi su bili instalirani od strane masona! Sve, demokratija, komunizam, diktatori, vjere (osim pravoslavne, nju zato moraju da uniste) i mnoge druge stvari, sve to je namjesteno!!!

ODGOVORITE