Noćna mora SAD: Osnovana AIIB

Azijska banka za infastrukturne investicije (AIIB) danas je zvanično osnovana, saopštila je kineska vlada.

Svijet 25.12.2015 | 17:00
Noćna mora SAD: Osnovana AIIB

Banka AIIB, čije je formiranje inicirala Kina, u potpunosti će početi sa radom narednog meseca, odnosno 16-18. januara, za kada je zakazana ceremonija otvaranja i prvo okupljanje odbora direktora i izvršnog odbora, prenosi agencija Frans pres.

Zvanični Peking će biti najveći akcionar u AIIB-u, uz udeo od oko 30 odsto, sudeći prema pravnom okviru koji je krajem juna potpisalo 50 zemalja-osnivača banke.

AIIB, sa sedištem u Pekingu, trenutno ima 57 članica, a očekuje se da će, zahvaljujući kapitalu od 100 milijardi dolara, već do sredine 2016. godine ponuditi prvu seriju projektnih zajmova, javlja kineska novinska agencija Sinhua.

SAD i Japan su odbile da se priključe azijskoj banci, koja se doživljava kao pandan Svetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci, dok su Australija, Nemačka i Britanija uzele učešća.

MMF je ranije ove godine saopštio da će sa oduševljenjem sarađivati s novoosnovanom Azijskom bankom za infrastrukturno investiranje. Dok su iz SAD stizale kritiek za Veliku Britaniju, Francusku i druge saveznike zbog podrške novoj banci.

Japan i SAD su od početka izrazile zabrinutost zbog planova Pekinga da osnuje AIIB, ocenjujući da bi ta institucija mogla da postane ozbiljan konkurent Svetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci, koje podržavaju Vašington i Tokio.

Još 2013, kada je Kina obelodanila nameru o osnivanju banke, SAD su počele da ubeđuju svoje saveznike da bojkotuju novu instituciju. Amerikanci tvrde da će nova banka po svoj prilici imati blaže standarde za odobravanje kredita u odnosu na Svetsku banku.

Ideja o osnivanju AIIB je kineska, a prvi memorandum o tom projektu su u oktobru prošle godine potpisale zemlje od regionalnog giganta Indije, preko malih i siromašnih zemalja kao što je Laos, do bogatih koje ukljucuju Singapur i Katar.

Izvor: B92/Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

je

25.12.2015 16:48

Odlicna vijest...nadam se da cemo dobiti onaj mali I veliki sto nam braca rusi obecase pa slagase.

ODGOVORITE
Name

hm

25.12.2015 17:34

Nisam ja cuo od njih nikada da su obecali velikog i malog. Jesam cuo od nekih ovde kvazi privrednika.Znaci neko drugi je slagao.

Name

vrijeme kurve, fukare i budale

25.12.2015 17:30

Samo "kurva, fukara i budala" može zamisliti državu koja će postojati na način da se u njoj imaju političari, tajkuni, doktori, poljoprivrednici, kurve, ekonomisti, pravnici, novinari, sociolozi, demagozi, itd... a da u istoj ne bude ni traga ni glasa od diplomiranih inženjera, majstora i radnika.

ODGOVORITE