Greška skratila kazne zatvorenicima u SAD

Više od 3.200 američkih zatvorenika pušteno je ranije na slobodu u američkoj državi Vašington u periodu od 2002. do 2012. godine zbog - softverske greške, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Svijet 25.12.2015 | 10:35
Greška skratila kazne zatvorenicima u SAD

Naime, 2002. godine je u toj državi uveden softver za izračunavanje dužine trajanja zatvorske kazne, koji je trebalo da zatvorenicima smanjuje ukupno izrečenu kaznu za broj dana zarađenih zbog dobrog vladanja. Međutim, prilikom izrade softvera potkrala se greška, pa su i kalkulacije bile pogrešne - i to u korist zatvorenika.

Državni zvaničnici su saopštili da će mnogi zatvorenici koji su pušteni na slobodu pre vremena morati da se vrate u zatvor i odsluže kaznu do kraja.

"Činjenica da je bilo moguće da se takva greška provlači čitavih 13 godina je duboko razočaravajuća za mene, potpuno neprihvatljiva i, iskreno govoreći, jako iritantna", izjavio je guverner države Vašington, DŽej Insli (Jay Inslee), na konferenciji za novinare.

Iz vašingtonskog Odseka za ispravke (DoC) su rekli da su postali svesni problema 2012. godine, kada je porodica jedne žrtve saznala da se počinilac zločina našao na slobodi pre vremena. 

Uprkos tome, kako navodi Bi-Bi-Si, neispravan softver nije popravljen do imenovanja novog šef IT sektora za DoC, koji je shvatio kakav je ozbiljan problem nastao i o tome obavestio više državne instance.

Analiza grešaka pokazala je da su zatvorenici čije su kazne pogrešno izračunate u proseku izašli na slobodu 49 dana ranije. Jednom zatvoreniku je kazna smanjena čak za 600 dana. Nije poznato je li bilo ko od zatvorenika počinio novi zločin nakon što je greškom pušten ranije iz zatvora, navodi britanski medij, i dodaje da je pet ljudi već vraćeno u zatvorske ćelije.

Komentari / 0

Ostavite komentar