Pokrenuta istraga o pomagačima Radišića

Granična policija BiH pokrenula je istragu da li je neko od službenika Granične policije pomogao Miletu Radišiću vlasniku firme „Grand trade“ da iz Srbije uđe u BiH i prijavi se na izdržavanje trogodišnje zatvorske kazne.

Republika Srpska 23.12.2015 | 22:46
Pokrenuta istraga o pomagačima Radišića

„Nakon što se na izdržavanje kazne javilo navedeno lice za koje su postojala saznanja da je prethodno boravio u na teritoriji Republike Srbije, preduzete su potrebne radnje kako bi bilo utvrđeno da li je istom, prilikom ulaska u BiH pružena pomoć bilo kojeg policijskog službenika Granične policije BiH, odnosno da li je bilo koji policijski službenik navedenom prilikom počinio povredu službene dužnosti“, navodi se u odgovoru direktora Granične policije Zorana Galić na poslaničko pitanje Aleksandre Pandurević.

Granična policija je pokrenula istragu nakon što je uvidom u službenu evidenciju u periodu od 10. do 18. novembra ustanovljeno da Mile Radišić nije evidentiran prilikom prelaska državne granice.

„Iako navedenom prilikom još nisu prikupljeni podaci ili dokazi koji bi mogli biti osnov za pokretanje internog postupka protiv bilo kojeg policijskog službenika, obavještavamo vas da će interni postupak ipak biti pokrenuti ukoliko navedeni podaci ili dokazi budu naknadno prikupljeni“, navodi Galić.

On podsjeća da u skladu sa evropskim standardima Granična policija nije dužna da obavlja detaljne granične provjere nad matičnim državljanima koji prelazi granicu, zbog čega je moguće da je nad Radišićem obavljena samo osnovna granična provjera prilikom čega se ne vrši provjere u potražnim evidencijama i bazama podataka, te ne vrši evidentiranje lica u službenim evidencijama.

Zašto je Radišić priznao prijetnju smrću

Radišić koji je bio u devetomjesečnom bjekstvu u Srbiji, se 18. novembra javio se na izdržavanje kazne zatvora u KPZ Tunjice.

Poslije samo dva dana Radišić se pod pratnom sudske policije pojavio u banjalučkom sudu i priznao da je prijetio smrću Siniši Vukeliću tada novinaru ATV, a danas uredniku portala CAPITAL koji otkrio aferu sa manipulacijom akcijama Medinske elektronike.

Radišić je osuđen da plati novčanu kaznu u Budžet Republike Srpske od 1.000 KM, te troškove suđenja u iznosu od 200 KM.

Uprava KPZ Tunjice pomaže Radišiću da izađe iz zatvora

Zašto je Radišić iznenada požurio da prizna prijetnju koju je prethodno na saslušanjima u policiji i Tužilaštvu Republike Srpske oštro negirao?

Prema pouzdanim izvorima CAPITAL-a razlog je u tome što lice protiv kojeg se vodi krivični postupak ne može koristiti zatvorske pogodnosti.

Bez obzira što je bio u višemjesečnom bjekstvu, Radišić se dobrovoljno predao, odnosno nije ga privela sudska policija i to je po zakonu dovoljno da može koristiti sve zatvorske pogodnosti. Bilo je potrebno još samo dostaviti uvjerenje od suda da se protiv njega ne vodi postupak, zbog čega je i požurio sa priznanjem za prijetnju smrću.

Te pogodnosti su između ostalog i rad za neku firmu koja ima potpisan ugovor sa zatvorskom ustanovom. Rad se obavlja tako što osuđeni od 07.00 do 19.00 časova provodi na „poslu“, a u zatvoru samo prespava.

Prema izvoru CAPITAL Radišić je samo poslije 11 dana od ulaska u zatvor prešao iz Prijemnog odjeljena u paviljon KPZ Tunjice, iako je uobičajeno da u prijemnom odjeljenju provede minimalno 25 do 30 dana.

Sledeći dan po dolasku u paviljon otišao je da radi u vanjski magacin KPZ Tunjice koji jeste u krugu zatvora, ali izvan zatvorskog zida.

Uprava KPZ Tunjice je očito vrlo blagonaklona prema njemu, jer se ova pogodnost dobija tek nakon višemjesečnog boravka u zatvoru, primjerenog ponašanja i zalaganja unutar zida. No, ovaj korak je Radišiću vrlo važan, jer je on poslednji uslov da bi mogao krenuti na posao izvan zatvora. Naime, rada u vanjskom magacinu je potreban da bi se dobila pozitivna ocjena bezbjednosne provjere prilikom odobravanja da bude zaposlen izvan zatvora.

Radišiću se izlazi u susret i na druge način. On bi već trebao da je premješten na treći sprat KPZ gdje se nalazi nove luksuzne ćelije, iako se u njih ulazi tek nakon 6-9 mjeseci provedenih u zatvoru i nakon što se dobije klasifikaciona grupa A1 ili A2. Za Radišića je prethodno ispražnjena ćelija broj 5 na trećem spratu iz koje su premješteni zatvorenici koji su u njoj bili godinama.

Radišić se već javno hvali da će narednih sedmica izaći iz zatvora jer je „radna obaveza“ dogovorena sa jednom banjalučkom firmom. Jedino mu planove može pokvariti istraga Granične policije BiH i eventualno pokretanje krivične prijave za ilegalan prelazak državne granice.

Radišić je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog širenja lažnih informacija i manipulacije cijenama akcija „Medicinske elektronike“, čime je budžet Republike Srpske oštećen za više od 1,1 milion maraka. Presudom je poništen i ugovor o kupoprodaji 2,8 miliona akcija „Medicinske elektornike“ između Radišića i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, koje su „vraćene“ u vlasništvo Srpske. Budući da je ostao bez akcija Radišić je nedavno zatražio od IRB-a Republike Srpske da mu vrati 183.000 KM, koje je prilikom preuzimanja akcija uplatio na račun Akcijskog fonda i Fonda za restituciju Republike Srpske.

Izvor: Capital

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

Ilija Čvorović

23.12.2015 14:35

Nek nam je ziv i zdrav nasa dika cika Mile i nas predsjednik . Dobro nam je svima

ODGOVORITE
Name

Prelaz

23.12.2015 16:14

Nije bitno kako je prešao granicu već je bitno da je on u zatvoru!

Name

don Kihot

23.12.2015 14:53

- Francuski filozof Luc Ferry izrazio je žaljenje rekavši: “Ono što me rastužuje, jer sam u duši demokrat, ustrajnost je kojom narod u doba krize nepogrešivo bira ako ne najgore, onda u najmanju ruku one koji mu najvještije i u najvećoj mjeri prikrivaju istinu

ODGOVORITE
Name

Car

23.12.2015 14:57

Kakva provjera u granicnoj policiji, isti nikada nije napuistao Banja Luku, samo je bio zasticen kao bjeli medvjed, a to se vidi iz pogodnosti koje ima u corci.

ODGOVORITE
Name

ug

23.12.2015 15:13

Dodo i njegov pilot . Završena istraga .

ODGOVORITE
Name

snouden

23.12.2015 16:18

Pa nije ptica da preleti imo je vodice ako je iz srbije izasao legalno....ako ne opet je pocinio prekrsaj nedozvoljen prelazak granice sto je kaznjivo....

ODGOVORITE
Name

Boća

23.12.2015 17:05

Svaka cast na tekstu!!! Neka je on konacno u zatvoru gdje mu je i mjesto.!!!! Sta je radio MUP RS kada se Radisic setao mjesecima i po RS i Srbiji a oni ga traže? Granicna policija nije kako kazu duzna da kontrolise granicu!!!! Pa ko kontrolise onda granicu? Zasto se ne bavimo ko mu je sve to omogucio a sve se zna!!! Dobro je sto pisete sta Radisic planira ali time skrecete paznju sa bitnih stvari jer trebate pisati i insistirati na odgovornosti onih koji ga godinama i mjesecima pokrivaju i pustaju da radi sto zeli!!!

ODGOVORITE
Name

snouden

23.12.2015 17:09

Ok pitajte vi inspektore unutrasnje kontrole granicne policije BiH po cijoj naredbi su skrivali prijetnje koje su upucene policajcu Palalic Daliboru.Zasto su cutali i zataskavali citav skucaj.Momak je raskrinkao citav lanac krijumcarenja cigareta na prelazu Strmica najveca zapljena cigareta od osnivanja granicne policije.Jel to unutrasnja kontrola ima nacionalne predispozicije kada je neko u pitanju konkretno rijec je o Srbinu policiskom kadru.Ko se skrivao od istrage.Svaka prijetnja je krivicno djelo i svaka policiska agencija duzna je da sprovede istragu....Zasto .....????

ODGOVORITE
Name

M16

23.12.2015 17:37

Inspektori unutrasnje kontrole koji su upoznati o prijetnjama policiskom sluzbeniku a nisu nista preduzeli samo iz njima poznatih razloga su Rasim Redzo,Taib Mustafic ,Predrag Crnogorac,Svevald Hofman.

ODGOVORITE
Name

pilot Ilić

23.12.2015 17:45

Jag ga prevezao avionom Vlade

ODGOVORITE
Name

popovic

24.12.2015 03:07

Pa valjda i na Dodinom aerodromu postoju GRANICNA POLICIJA.

Name

Samo pitam

24.12.2015 07:28

Vozaš li i akcizne markice?

Name

Snouden

23.12.2015 17:51

Ovi inspektori unutrasnje kontrole su prekrsili zakon o policiskim skuzbenicima BiH, clan 35.clan36. clan 39. Te pocinili KD ...nesavjestan rad u sluzbi ,i kaljanje ugleda policiskog organa.

ODGOVORITE
Name

cia

23.12.2015 18:27

Ovde je neophodno utvrditi odgovornost zbog nesprovodjenja istrage unutar policiske agencije kojoj su prijavljena KD i cija i jeste nadleznost krijumcarenje roba je osnovni fax granicne policihe otrkivene su cigarete u zatvorenim hladnhacama(hrvatskih reg oznaka na izlazu iz BiH).Prijetnje je dobio policajac koji je izvrsio te sluzbene radnje nazalost niti komandir jedinice Sukara Radenko niti Velislav Kovac kao nacelnik terenske kancelarije u Bosanskom Grahovu nista nisu poduzeli kako bi pokrenuli istrage iz svojih nadleznosti.Nazalost vec pomenuti inspektori unutrasnje kintrole tacnije citavo odjeljrnje na celu sa Mudinom Vrancem su znali i bili upoznati o ovom svemu.

ODGOVORITE
Name

fox

23.12.2015 20:01

Nisu sprovodili istragu jer su nacelnik i komandir uzeli ogroman novac da se nepise krivicna prijava koja nikad nije otisala i podnesena od strane granicne policije a pustili su lice stranog drzavljanina zatecenog u vrsenju krivicnog djela zato istraga nikad nije ni pokrenuta niti sprovedena.Nazalost policajac je tu samo koletaralna steta i ako je covjek uradio sve kako je propisano slovom zakona.

ODGOVORITE
Name

kgb

23.12.2015 20:39

Da se radi o organizovanom kriminalu pokrivenim od strane visokorangiranih rukovodilaca unutar policiskog organa svjedoci cinjenjenica o nesprovodjenju istrage koja je bila obavezna i neminovna.Inace obaveza ureda za profesionalne standarde jeste navodno nepristrasan rad kojim je taj ured obavezan da ispita svaku predstavku i svaku prijavu i donese pravni zakljucak nakon sprovedene istrage.Oni su bexbrok puta bili obavjesteni o ovom kriminalu sirih razmjera kako usmeno tako i pismeno gdje postoje pisani dokazi o tom ali su po necijoj nsredbi ocigledno se oglusavali.

ODGOVORITE
Name

kgb

23.12.2015 20:47

Dokaz o umjesanosti u kriminal sirokih razmjera jeste da je upravo direktor granicne policije nakon svega gore navedenog jer momak puno zna u dva navrata pokusao nezakonito da od strane ministarstva pravde BiH iznudi prekid radnog odnosa samo za ovog covjeka.I to na osnovu falsifikovanih podataka pismenim aktom upucenim u ime drzavne institucije ka upravnom inspektoratu sto je upravni inspektor oba puta odbio jer je utvrdjeno da se radi o netacnim podacima...

ODGOVORITE
Name

hum

23.12.2015 20:59

Nazalost sa ovakvim problemima bezbjedonosnih agencija BiH nece moci u EU.

ODGOVORITE
Name

Gost_3244

23.12.2015 21:20

Nazalost pouzdano se zna da se i dan danas sprovodi mobing nad ovim covjekom jer samo za njega izmisljaju stalno neka pravila i naredbe koje nisu u skladu sa zakonom i zakonom o policiskim sluzbenicima.....

ODGOVORITE
Name

Zaha

13.06.2018 17:53

Nazalost mafija i tajkuni su pokazali da su jaci od drzave i da drzava postoji za njih....oni postavljaju sefove policija inspektore sve kako njima to odgovara tu zasluga u opste nema....

Name

svedok

23.12.2015 21:30

Nazalost ljudi sa dva lica bez obraza i morala.Kakvi su to pokiciski sefovi direktori nacelnici i komandiri koji kada im policajac vapi za pomoc i ugrozena mu je bezbjednost zbog sluzbeno obavljenih poslova zadataka u zastiti drzavne granice zataskavaju i skrivaju to a onda u ime produzene ruke kriminalaca ciji su izaslanici natovare se na pkeca tog covjeka pokicajca oca dvoje maloljetne djece samo zato sto je odbio mito od 25000 km da pusti kamion sa cigaretama .Samo zato sto je odbio cin i unapredjenje da ne prijavi sve da zazmiri.Dali je ovo borba protiv kriminala i korupcije.

ODGOVORITE
Name

strumf

23.12.2015 22:48

Da bi sakrili kriminalne aktivnosti preko prelaza Strmica ,Vekislav Kovac i Sukara Radenko lobiraju da se policajac Palalic skloni i on se nezakonito premjesta iz Strmice za Veliku Kladusu navodeci u rjesenju o internom premjestaju da je to na njegov licni zahtjev u clanu 64.stav 1 koji propisuje vrsenhe internig premjestaja istog cina isto radno mjesto iste nacionalnosti.Covjek koji je naveden kao sistem zamjene a taj termin zakon ne poznaje nije bio isti cin niti isto radno mjesto niti je ikad Palalic potpisao bilo kakav zahtjev o zamjeni sa bilo kojim policiskim sluzbenikom jer nije bio ni interni oglas na nivou sluzbe.Da ne postoji nikakav zahtjev Palalica o zamjeni potvrdila je Sanela Dujkovic dopisom svojim......ka o ni da nisu bili isti cin.Zalba na rjesenje je navedena Policiskom odboru BiH koji nije ni postojao sa radom sto su znali da se nema i nemoze nikom zaliti.Tako to radi kriminalna hobotnica ....

ODGOVORITE
Name

snouden

24.12.2015 11:19

Da ne bi bila prica u prazno dostavljamo vam dokumente izdate od nadleznih institucija koji potkrpljuju gore navedenu pricu i golgotu cestitog policajca, kojeg su na zub uzeli njegovi sefovi bosnjacke i hrvatske nacionalnosti , dok Srbi poput Jove Djurice, Zarka Lakote bivesg pomocnika dirketora granicne policije BiH, ne postoje kao mumije su poslusni potrcko.....ali zivot je bumerang i sve se vraca te se nadamo da ce i njih stici adekvatna kazna. Akt da je istraga oko krijumcarenja cigareta bila zapoceta jeste akt Federalne carinske uprave odjela istrage , POTPISAN OD STRANE DIREKTORA FEDERALNIH CARINA ZELIMIRA REBCA upucen drzavnoj granicnoj policiji BIH, od 04.09.2003. godine broj D-16-4-11244 zaprimljen u drzavnoj granicnoj sluzbi pod brojem 04-5-1320/03 od 04.09.2003 godine , te akt kljucni nacelnika terenske kancelarije glavnog i odgovornog krivca po komandnoj odgovornosti od 18.06.2003. godine broj 04-5-5-172/03 kojim trazi provjere na nivou jedinica koje pokriva terenska kancelarija Grahovo, Izacic, Gorica, Kamensko, Vinjani, za kretanje hladnjaca koje su otkrivene u krijumcarenju cigareta na izlazu iz BiH, od strane pripadnika granicne policije BIH, OVAJ DOKUMENAT SVJEDOCI DA JE ZNAO I BIO UPOZNAT O KRIJUMCARENJU. Ali gdje je krivicna prijava, nema je ima djelo ima lice liseno slobode Zvonimir Jazic, ali nema krivicne prijave sto inplicira da je doticni uzeo veliku kolicinu novca da bi zasitio svercere i sabotirao citavu istragu. Napomnenucemo da istraga nije vodjena oko prijetnji policajcu koje su se posjavile odmah po izlasku iz nocne smjene, jer su prijetnje uzrocno posledicna veza sa otkrivenim cigaretama, i nemoguce je razdvojiti ta dva slucaja i radnje....Da istraga nije vodjena u zastitu Velislava Kovaca staje kriminalac Mustafa Ovcina kao nacelnik uprave za administraciju Mustafa Ovcina svojim aktom od 05.12.2006. godine broj 18-06-34-7-1354/06. Kojim potvrdjuje da istraga nije sprovedena niti vodjena iz njima poznatih razloga,.jer su u talu uzeli veliki novac za navedene radnje. Da je SIPA ukljucena u ovaj slucaj svjedoci zapisnik o saslusanju svjedoka policajaca, od 29.06.2007. godine u Banja Luci broj 17-12/1-2-PO-04-1-167-44/07 i akt SIPE od 22.01.2014 godine broj 16-01-50-277-1/14 koji potvrdjuje da je istraga sprovedena i zavrsena i da je Tuzilastvu BiH dostavljen izvjestaj o tome 01.06.2010 godine.

ODGOVORITE
Name

snouden

24.12.2015 11:50

Da su Mustafa Ovcina, I VINKO DUMANCIC IMALI ZA CILJ SAMO JEDNO DA POLICJCA PALALIC DALIBORA UDALJE IZ POLICIJSKOG ORGANA, UZ DOGOVOR VELISLAVA KOVACA NACELNIKA TERENSKE KANCELARIJE BOSANSKO GRAHOVO , I AKO ZA TO NISU IMALI NITI IJEDAN RAZLOG ILI ARGUMENAT ILI DOKAZA. ISTICEMO DA COVJEK ZA OSAMNAEST GODINA RADA U POLICIJSKIM AGENCIJAMA MUP RS I DRZAVNA GRANICNA SLUZBA , NIKAD NIJE DISCIPLINSKI KAZENJEN ,STO DOVOLJNO GOVORI VEC IM JE SMETAO NJEGOV PROFESIONALNI RAD, STAV I DRZANJE PA SU MU KOD MINISTARSTVA PRAVDE BIH U DVA NAVRATA POKUSALI IZNUDITI SAGLASNOST ZA PREKID RADNOG ODNOSA, NA OSNOVU LAZNO PREDOCENIH PODATAKA U IME INSTITUCIJE GRANICNE POLICIJE OVJERENIH PECATOM I MEMORANDUMOM TE INSTITUCIJE BIH. TO POLICAJAC PALALIC DALIBOR , I NIJE NI ZNAO STA MU PAKUJU LJUDI IZ VRHA GRANICNE POLICIJE ,VEC JE NAKON PAR MJESECI PO SLUZBENOJ DUZNOSTI OD STRANE MINISTARSTVA PRAVDE BIH UPRAVNOG INSPEKTORA OBAVJESTEN O OVOM PODLOM CINU KRIMINALAC KOJI SE KRIJU IZA LICA UNIFORME I POLICIJE A DA JE TO TAKO SVJEDOCI AKT MINISTARSTVA PRAVDE TJ IZVJESTAJ OD CETIRI LISTA U KOJEM SE SVE DETALJNO OBJASNJAVA NA OSNOVU UTVRDJENIH CINJENICA, DA NEMA ELEMENATA I MOGUCNOSTI ZA DAVANJE SAGLASNOSTI ZA PREKID RADNOG ODNOSA. OVDE JE JAKO BITNO ISTACI DA JE KRIMINALAC OVCINA MUSTAFA TRAZIO OVU SAGLASNOST SAMO ZA POLICIJSKOG SLUZBENIKA PALALIC DALIBORA NA NIVOU GRANICNE POLICIJE BIH I NITI ZA BILO KOG DRUGO POLICIJSKOG SLUZBENIKA.

ODGOVORITE
Name

GpBiH

12.06.2017 10:51

Zoran Galić nažalost,nastavlja da sprovodi raniju politiku zastrašivanja i nezakonitosti prema ovom policajcu Palaliću .Galić Zoran direktor GPBIH,zna da je naredba donesena 2007 godine u slučaju Palalić Dalibora protuzakonita,ali je ipak potpisao i ostavio na snazi čime je direktno umješan u kriminal i prekršio je zakon.

Name

Pitam se

24.12.2015 22:01

Kako je moguće da niko ne želi zaštititi poštenog policajca? Kakva nam je to policija i inspektori? Kod mene ovo sve izaziva veliki strah. Postoji li i jedan tužilac pošten da pokrene istragu? U šta se pretvorila ova država?

ODGOVORITE
Name

o, da

25.12.2015 08:09

Sad su se svi stavili u službu Radišića. Jadne naše institucije. Ta presuda je vjerovatno i kraj borbe protiv njega. Ostalo se oprašta te se ljudi boje šta će kad izađe iz zatvora. Iz svih komentara se vidi kako je on zaštićen a kako pošteni policajac.

ODGOVORITE
Name

fbi

25.12.2015 11:02

Da je Tuzilastvo htjelo da zastiti covjeka i pomogne mu uradilo bi to. Ne bi predmet bio pet godina u Tuzilastvu BiH. Milorad Barasin je upoznat licno o ovom slucaju kao i Miroslav D Markovic tuzioci tuzilastva BiH oni nisu dozvolili da se odgovorni za propuste procesiraju. Fakticki stavili su se u zastitu kriminala .

ODGOVORITE
Name

kgb

25.12.2015 11:22

Mirko kujic bivsi direktor Sipe he imao informaciju o ovom svemu kriminalu i svercu preko Strmice ali da bi zastitio Sukara Radenka nije htio nista poduzeti jer oboici je bio stela Sredoja Novic.

ODGOVORITE
Name

Srna

26.12.2015 14:49

Ovo je strasno ako policija nemoze zastiti svoje ljude i radove kako ce drzavu i gradjane....

ODGOVORITE
Name

MOo7

28.12.2015 11:44

Ova aagencija duzna je da postuje zakon o policiskim sluzbenicima BiH i Ustav koji kaze da ce svaku radnju sluzbenici obavljati predano zakonito i krajnje profesionalno!!!Kako objasniti ove postupke oko ne pokretanja istrage ne sprovodjenje istrage i ne pruzanju pomoci sluzbenom licu nakon i u toku sluzbene radnje?Covjek je dobio prijetnje nakon sto je otkrio cigarete i raskrinkao umrezrn lanac krijumcarenja!!Ocigledno je da su njegovi predtpostavljeni bili umjesani u ovaj sverc cigaretama!!!

ODGOVORITE
Name

posten

24.02.2016 14:18

Iskreno se nadamo da ce bar neko od Tuzilaca procitati ovaj tekst i druge na blogerima i procitati i nakon toga konacno otvoriti pandorinu kutiju koja se zove Strmica?

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

11.06.2016 19:41

Neko tece da je pokrenuta istraga oko pomagaca Radisica .Zasto je sve ucutalo jel zavrsena istraga ili preko granica moze da mesetari i ilegalno prelazi samo elita zasticena politickim strankama ili je ovo leglo zbog dobrih odnosa HDZa i SNSDa inajuci u vidu da je direktor granicne policije Zoran Galic hdz ov kadar .Javnost ima pravo da zna je li presao granicu ili nije presao ako jeste ko ga je pustio i Galic treba da podnese ostavku a ako nije onda utvrditi gdje se skrivao i ko ga je skrivao od organa gonjenja.

ODGOVORITE
Name

Kkk

12.06.2017 10:45

Ko će da pokrene istragu korumpirani tužioci tužilaštva BiH koji samo uzimaju novac ko ima da da i oslobađaju prestupnike.Zo im je sav posao.

ODGOVORITE