Ministarstvo kupuje pet novih limuzina

Ministarstvo spoljnih poslova BiH prije nekoliko dana sklopilo je ugovor sa auto-kućom "Porše BH" o kupovini pet limuzina, koje su plaćene oko 250.000 KM.

Bosna i Hercegovina 23.12.2015 | 13:30
Ministarstvo kupuje pet novih limuzina

Budući da ovaj auto-diler prodaje i vozila drugih proizvođača, riječ je, kako je potvrđeno "Nezavisnim", o novim škodama superb, koje su plaćene približno 50.000 KM po vozilu.

Postupak je proveden nakon raspisanog javnog konkursa, a interesantno je da se na konkurs javio tek jedan ponuđač, "Porše BH", s kojim je na kraju i potpisan ugovor.

Ovaj aranžman "Nezavisnim" je potvrđen i u sjedištu bh. diplomatije, odakle navode da je nabavka vozila "planirana i odobrena u budžetu MSP-a BiH te je na osnovu toga i proveden otvoreni postupak nabavke".

"Kompletna procedura javne nabavke je provedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, pa je tako i proveden otvoreni postupak, koji je objavljen u "Službenom glasniku BiH", i tenderska dokumentacija je u zakonskim rokovima bila jednako dostupna i besplatna svim potencijalnim ponuđačima", navode iz MSP-a.

Na pitanje zašto je ugovor sklopljen kada se javio tek jedan ponuđač, te da li je tako ispoštovana konkurencija, ističu kako se po Zakonu o javnim nabavkama, "ukoliko je pristigla samo jedna zadovoljavajuća ponuda, postupak može okončati dodjelom ugovora".

"Izvršena je nabavka pet vozila tipa škoda superb, a namijenjena su za potrebe MSP BiH. Budžetom Ministarstva za 2015. godinu predviđena su sredstva za nabavku novih vozila, i radi se o namjenskom utrošku sredstava", ističu iz MSP-a.

Krajnja namjena ovih automobila biće "služba" u nekim od više desetina diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) BiH u svijetu, među kojima je sve više onih koji zbog nedostatka finansijskih sredstava jedva opstaju.

Tim prije prioritetna kupovina novih vozila pomalo i čudi, makar iz Ministarstva ističu kako neki DKP-i "posjeduju stara vozila čije servisiranje zahtijeva znatna novčana sredstva".

Kako "Nezavisne" saznaju, ova nabavka je planirana mnogo ranije, u vrijeme prethodne vlasti i ministrovanja Zlatka Lagumdžije, kada je, takođe, zaključeno da će ovakve "kapitalne" nabavke biti nastavljene.

"Polazeći od činjenice da je zbog velike prosječne starosti neophodno vršiti zamjenu vozila, i u narednom periodu planiraće se obnova voznog parka", potvrdili su u MSP-u BiH.

(NN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

bosanac

23.12.2015 12:47

Zasto SKODA SUPER B, ako se moze i do 35% jeftinije kupiti Skoda OCTAVIA. Bilo bi to sasvim dovoljno sobzirom na kvalitet nase diplomatije i nasih polupismenih diplomata izabranih po kriteriju stranacke pripadnosti a ne po znanju i po zvanju.

ODGOVORITE
Name

...

23.12.2015 13:02

E kako pjesice da se hoda, e vala, nije zgoda, pa zato je potrebna upravo s k o d a...

Name

glupost

23.12.2015 13:13

SPRDNJA. KOLIKO NOVCA DADOSE SAMO NA VOZILA? BAR DA NESTO RADE PA BI COVJEK RAZMIO....

ODGOVORITE
Name

Vaso

23.12.2015 13:28

Sta se čudite i sin Nikole Spirica vozi sluzbenu skodu Superb ,i on je diplomata

ODGOVORITE
Name

Miki

23.12.2015 13:54

Da je Špira nabavljao Škode bile bi tri ponude po 12000 i kupio bi kao i Q7 Stara baraba