Obamu više vole na Kosovu nego u SAD!

"Galup internešnal" sproveo je opširno istraživanje o popularnosti svetskih lidera. Istraživanje je vršeno u 65 zemalja sveta, a u njemu je učestvovalo čak 63.000 ljudi, koji su odgovore davali putem telefona, interneta, ali i uživo.

Svijet 22.12.2015 | 20:06
Obamu više vole na Kosovu nego u SAD!

Dobrodošao na Kosovu, nepopularan kod kuće: Barak Obama

Iako poprilično nepopularan u sopstvenoj zemlji, odlazeći predsednik SAD Barak Obama je najomiljeniji svetski političar, i zauzima prvo mesto na ukupnoj listi. Slede ga nemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Dejvid Kameron, predsednik Francuske Fransoa Oland i indijski premijer Narendra Modi. Ispitanici su pored njih mogli da glasaju i za predsednike Kine i Rusije, Si Đinpinga i Vladimira Putina, kao i za lidere Saudijske Arabije i Irana, Salmana al Sauda i Hasana Rohanija.

Da se kandiduje za predsednika Srbije, verovatno bi pobedio: Vladimir Putin

Obama je najomiljeniji na području Kosova, gde ga podržava čak 83 posto ispitanika. Slede još i Vijetnam, Portugal, Švedska i Kolumbija. Američkog predsednika najmanje vole, očekivano, Rusi, ali i Palestinci, Pakistanci, Izraelci i Srbi. Na dnu liste nalaze se čak i SAD, gde tek svaki deseti stanovnik podržava odlazećeg predsednika koji je očigledno izgubio poverenje Amerrikanaca.

S druge strane,Vladimir Putin najveće uporište ima u Jermeniji, Vijetnamu, Mongoliji, Srbiji i Rusiji. Zanimljivo je da ruskog predsednika podržava identičan procenat ispitanika iz Srbije i Rusije (72%). Sa one druge, donje strane lestvice nalazi se Finska, gde čak 83 odsto anketiranih prosto ne može da smisli Vladimira Putina. Prate ih Šveđani, Portugalci, Holanđani i Albanci sa Kosova.

Grci je organski ne podnose: Angela Merkel

Kancelarku Nemačke Angelu Merkel Albanci sa Kosova bi, poput Obame, takođe dočekali raširenih ruku, pošto je sa 80 procenata podrške omiljena među tamošnjim stanovništvom. Sa čak 20 odsto manje na drugom mestu su Šveđani, Finci i iznenađujuće, Vijetnamci. Očekivano, Merkelovu očima ne mogu da vide Grci, ali i Palestinci, Rusi, Česi i Španci.

Izvor: Blic/Gallup International 

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dft

22.12.2015 19:23

Zivio bacuska Putin....

ODGOVORITE
Name

Ja volim

23.12.2015 00:06

Moje roditelje, brata i Tita. Nema vise mjesta ni za koga. Kosovari imaju velike porodice pa jedan manje ili vise isto se pise.

ODGOVORITE
Name

Obama

23.12.2015 09:06

Pa naravno, kad majmun voli bananu!!!

ODGOVORITE