Pogledajte čega se Amerika najviše plaši

Među najvećim pretnjama nacionalnoj bezbednosti i nacionalnim interesima SAD u narednoj godini je politička nestabilnost u Evropi, dok je mogući sukob Rusije i neke od zemalja NATO pretnja od umerenog značaja, pokazali su rezultati "Istraživanje preventivnih prioriteta - 2016".

Svijet 21.12.2015 | 14:40
Pogledajte čega se Amerika najviše plaši

U tom osmom godišnjem istraživanju, koje je objavio američki Savet za međunarodne odnose, među prvostepenim pretnjama za SAD su, pre svega, pojačavanje vojnih dejstava u Siriji, mogući napadi s velikim brojem žrtava u SAD ili nekoj njenoj saveznici, rušilački sajber napad na infrastrukturu, teška kriza u odnosima sa Severnom Korejom.

Kao prvostepene pretnje se doživljavaju i jačanje sukoba vlasti Turske i Kurda, jačanje sukoba Izraelaca i Palestinaca i politička podela Libije, pokazalo je istraživanje.

Kako je naveo jedan od glavnih autora istraživanja Pol Stejrs, na spisku prvostepenih pretnji "većina je na ovaj ili onaj način povezana s Bliskim Istokom".

Pored toga, prvi put u istoriji tog istraživanja kao pretnja se pojavila "politička nestabilnost u Evropi, usled priliva migranata, jačanja socijalne nestabilnosti, napada terorista ili nasilja prema izbeglicama i migrantima".

Ona je, prenosi Sputnjik, proglašena pretnjom od prvostepene važnosti.

Širenje sukoba Rusije i Ukrajine je, umesto prošlogodišnjeg visokog, dobilo srednji prioritet prvenstveno zbog postizanja primirja u Donbasu.

Na spisku pretnji umerenog značaja prvi put se pojavio mogući sukob Rusije i neke od zemalja NATO-a.

Sa spiska prvostepenih pretnji na spisak srednjih dospeo je i scenario mogućeg sukoba Kine i njenih suseda u Južnom kineskom moru.

Među najmanje ozbiljnim pretnjama našli su se pre svega mogući scenariji političke nestabilnosti u Saudijskoj Arabiji ili Kongu, kao i potencijalne aktivnosti boraca-islamista u Rusiji usled borbe protiv Islamske države.

U istraživanju je učestvovalo više od 500 američkih stručnjaka koji su izučili i procenili moguće pretnje nacionalnoj bezbednosti ili nacionalnim interesima SAD u 2016. godini.

Od gotovo hiljadu primera mogućih novih sukoba u svetu ili širenja postojećih izabrano je 30, koji su potom raspoređeni po kategorijama visokog, srednjeg i niskog stepena pretnje za SAD.

Izvor: Blic

 

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

DULE NS

21.12.2015 14:43

Savest je coveku najveci nepriatelj prema tome gospodo Amerikanci imate razloga za strah.

ODGOVORITE
Name

Omer

21.12.2015 15:48

Pa zasto ne pisete cega se Rusija boji!!!! Samo po Ameriki udarate a znate da su najmocniji.

ODGOVORITE
Name

Onere

21.12.2015 16:05

Ko je do sad Rusiju pokorio niko zar rusi ne pobedise i naciste duplo jace od sebe samo se ti omere raduj americi i vas ce oni ko jevreje izbrisat sa zemlje ko nacisti .

Name

Roki

21.12.2015 16:30

Hebe mi se za probleme Amerike, kod naših problema.

ODGOVORITE
Name

Re Omer

21.12.2015 16:57

Pa sta ce pisati o Rusiji kad se ne boje nicega,ovi tvoji cim petarda pukne oni se use.u,sad ne znam po cemu i u cemu ti zakljucujes da su jaci.

ODGOVORITE
Name

Pasha

21.12.2015 18:36

Rusiju je pokorio Hitler,uz pomoc amerikanaca ostali su citavi,to svi znamo

ODGOVORITE
Name

Re pasha

21.12.2015 19:46

Ciju li si ti istoriju ucio ako si uopste isao u skolu,da nisi od Isil?

ODGOVORITE