Još strepe porodice 1.600 nestalih Srba

U Hrvatskoj se i dalje otkrivaju masovne grobnice srpskog življa iz poslednjeg rata. Niko nije ni optužen, ni osuđen zbog počinjenih zločina.

Region 21.12.2015 | 09:20
Još strepe porodice 1.600 nestalih Srba

Posmrtni ostaci pedesetak osoba, ubijenih posle operacije "Oluja", ovih su dana ekshumirani na groblju u Gornjem Selištu kraj Gline kako bi se ustanovilo o kojim se žrtvama radi. Nije teško pretpostaviti da je reč o Srbima, koji su pokopani na mesnom groblju. Sada sledi uobičajeni postupak da se putem DNK uzoraka dođe do važnih podataka potrebnih za identifikaciju, a nakon toga će posmrtni ostaci nesrećnih ljudi biti ponovo pokopani.

Porodice koje traže svoje nestale članove već su obaveštene da je u toku DNK analiza i pozvane su da se pripreme za ukope, ako se dokaže da se zaista radi o osobama koje traže. Reč je, naravno, o izuzetno teškim trenucima za porodice koje tek sada, toliko godina posle sukoba na tlu bivše Jugoslavije, saznaju za sudinu najbližih. Oni koji rade na ekshumacijama tvrde da i danas članovi porodica reaguju krajnje emotivno i da su scene dramatične kada se suoče s posmrtnim ostacima, iako je prošlo toliko vremena od nestanka najbližih.

"To je uvek šok, ali ne samo za članove porodica, kao u ovom slučaju brojne Srbe koji su izgubili najbliže. Šok je to i za ljude koji rade na ekshumacijama", ističu u hrvatskom Ministarstvu branitelja, kroz koje je i organizovano traganje za nestalima.

Za 1.589 žrtvu i dalje se ne zna kako su i gde završili. Tragični su i podaci koji govore o žrtvama stradalim za vreme i neposredno posle "Oluje", već i zbog činjenice što praktično niko zbog tih zločina u Hrvatskoj nije optužen i osuđen.

U Hrvatskoj su do sada ekshumirani posmrtni ostaci 5.056 žrtava, a identifikovano ih je 4.090.

I ove godine otkrivene su u Hrvatskoj mnoge masovne grobnice, pre svega u Slavoniji i u sisačko-moslavačkoj županiji. Nastavljeno je i sa razmenom informacija između Hrvatske i Srbije, a u Zagrebu tvrde da to u poslednje vreme ide mnogo bolje nego prethodnih godina. Uostalom, upravo na osnovu informacija koje su razmenjene čak je u osamdeset odsto slučajeva razjašnjena sudbina više od 18.000 nestalih osoba iz Hrvatske u ratovima na tlu bivše Jugoslavije.

"Svi posmrtni ostaci identifikovani su metodom DNK-a analize, koja je danas jedina moguća", tvrdi Milovan Kubat, upravnik DNK laboratorije Zavoda za sudsku medicinu u Zagrebu.

U Hrvatskoj je do sada otkriveno 144 masovnih i 1.700 pojedinačnih grobnica. Neidentifikovani posmrtni ostaci pohranjeni su u zajedničkim grobnicama u Zagrebu i Osijeku.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar