Tenis pod vodom: Da li će Nole biti najbolji?

Poljski arthitekta Kristof Kotala predložio je izgradnju podvodnog sportskog kompleksa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u okviru kog bi bilo čak sedam teniskih terena.

Svijet 20.12.2015 | 18:20
Tenis pod vodom: Da li će Nole biti najbolji?

Ideja je svakako zanimljiva. I skupa, kako kaže sam autor, koji je za CNN izjavio da bi to koštalo oko dve milijarde dolara.

Istovremeno, smatra da bi bilo i isplativo napraviti nešto tako, jer je u pianju jedinstven spoj ekologije, tehnologije i sporta.

Ubacite u tu priču i vrhunske tenisere i, svakako, dobijete spektkal.

Zamislite samo, na terenu Novak Đoković i neko od njegovih najvećih rivala, Federer, Nadal ili na primer Marej, a u publici, tu na morskom dnu, više hiljada navijača, a iznad njihovih glava - plivaju ribe, raže, neobična morska stvorenja.

Međutim, kako piše Forbs, postoje i oni koji sumnjaju da je ovakva ideja izvodljiva.

Tako, na primer, direktorka londonskog Instituta za strukturno inžnjenjestvo, Sara Frej, naglašava da bi samo staklo koje bi predstavljalo krov bilo u komadima od bar 30 metara i, po jednom primerku, teško nekoliko desetina tona. Sama građevina bi morala da izdrži udare jakih zemljotresa i cunamija, da ima efikasnu strukutru izlaza za slučaj opasnosti. Uz sve to - pravo je pitanje kako bi se održavalo prelamanje svetslosti istog kvaliteta, što je neophodno ne samo za "obično oko", već naročito za takmičare.

Na sve te primedbe, arhitekta odgovara jednostavno: "Od svega što je ovom projektu zamereno, 95% primedbi već ima adekvatna rešenja".

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar