Predsjednik Sirije: Čas mi kažu idi, čas ostani

Bašar el Asad je šalom reagovao na nedavno saopštenje nekih predstavnika Zapada, da sirijski lider zasad može da ostane na vlasti.

Svijet 19.12.2015 | 16:20
Predsjednik Sirije: Čas mi kažu idi, čas ostani

Zapad je ranije insistirao na odlasku Bašara el Asada sa vlasti.

"Hvala im na tome. Ja sam već spakovao kofere. Hteo sam da odem, a sad mogu da ostanem", rekao je predsednik u intervjuu holandskoj televiziji NOS.

On je takođe naveo da samo sirijski narod može da odluči o tome da li će on ostati na vlasti.

"Ako ste vi, kao građanin Holandije, spremni da prihvatite da neko iz Sirije rešava ko će da bude vaš premijer, mi ćemo prihvatiti — ali vi nećete. Sirija je suverena država. Da li je predsednik dobar ili loš — odlučiće Sirijci, a ne Evropljani", objasnio je Asad. On je dodao da ako sirijski narod želi da on napusti svoju funkciju, on je spreman to da uradi.

Govoreći o situaciji koja se tiče širenja terorizma na Bliskom istoku i u Evropi, Asad je izjavio da je upravo Evropa, zajedno sa Turskom, Katarom i Saudijskom Arabijom, pretvorila Siriju u zemlju koja je rasadnik terorizma.

"Najvažnije pitanje je odakle su oni došli kod vas u Evropu. To što oni dolaze ovamo, to je prirodno nakon što se Sirija pretvorila u rasadnik terorizma zbog toga što su Evropa i zemlje poput Turske, Saudijske Arabije i Katara podržale teroriste na različite načine", rekao je Asad.

Sa njegove tačke gledišta, Evropa se drži nepravilnog pristupa u borbi protiv terorizma.

"Kao prvo, evropske vlade nisu uspele da se izbore sa integracijom tih ljudi (migranata) u evropsko društvo. Oni su živeli u getu. Kada živiš u getu, postaješ ekstremista", naveo je sirijski predsednik.

Duga greška Evrope, smatra Asad, jeste to što su mnogi evropski lideri "svoje vrednosti prodali u zamenu za naftni dolar".

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar