Vladimir Putin: Turska nije Evropa

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da je Moskva spremna da sarađuje i sa Vašingtonom i sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom.

Svijet 19.12.2015 | 15:20
Vladimir Putin: Turska nije Evropa

Rusija je jasno formulisala svoj stav o rešavanju sirijske krize, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, dodajući da će Rusija lako naći zajednički jezik sa svima jer ne maše repom i ne menja svoje stavove.

„Zašto lako? Mi ne mašemo repom i ne menjamo stavove“, rekao je predsednik.

Govoreći o rešavanju sirijske krize, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Moskvi nije teško da nađe zajednički jezik ni sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom ni sa SAD. „Mi ne mašemo repom i ne menjamo svoje stavove“, rekao je Putin.

„Što se tiče, da kažem, sirijske krize: lako nam je da sarađujemo i sa predsednikom Asadom i sa američkom stranom. O tome sam nedavno govorio i sa predsednikom Obamom i sa našim prijateljima iz Saudijske Arabije i iz drugih zemalja“, rekao je Putin u dokumentarnom filmu Vladimira Solovjova „Svetski poredak“, čiji će deo danas biti prikazan na televiziji „Rusija 1“.

Prema njegovim rečima, Rusija je jasno formulisala svoj stav o sirijskoj krizi.

„Prvo smo pitali ljude da li se slažu ili ne. U principu, sa osnovnim parametrima rešavanja krize i svi su rekli - da. I tada smo formulisali svoju poziciju na tim komponentama koje su zajedničke i prihvatljive i nije nam potrebno da skačemo sa jedne strane na drugu, kao kao buve“, dodao je Putin.

Rusija je otvorena i spremna da sarađuje sa evropskim zemljama u ekonomiji, politici i borbi protiv terorizma.

„U odnosima između država vladaju interesi. Interes evropskih zemalja je da se ujedine napori u ekonomiji, politici i borbi protiv terorizma. Da se ujedine napori sa Rusijom“, saopštio je Putin.

„Nećemo se duriti zbog ovih sankcija. Čekamo, čekamo sve“, dodao je Putin.

Odgovarajući na pitanje o neprijateljskom odnosu sa Turskom, koja je oborila ruski Su-24, Putin je ponovo izjavio da ne želi loše odnose sa turskim narodom.

„Kao prvo, Turska nije Evropa. Kao drugo, mi, kao što sam već govorio u poslanici, a sada želim da ponovim, turski narod smatramo prijateljskim narodom. A što se tiče sadašnjeg rukovodstva — ništa nije večno“, dodao je Putin.

Izvor: B92

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Karadoz

19.12.2015 16:20

U mnoje vrijeme Europa je bila kontinent.. O cemu ovaj govori?

ODGOVORITE
Name

lk

19.12.2015 17:45

Pa I veći deo Rusije se nalazi u Aziji kao i Turska !

ODGOVORITE
Name

999

19.12.2015 19:37

Prvi put posle drugog svjetskog rata je neko srusio ruski avion.Da je to uradio neko slab Rusija bi ga sravnila sa zemljom , ovako se samo vidi da Rusija nije spremna za neki veliki rat.

Name

VRS RVI

20.12.2015 17:49

Re 999: Baš si pametan, ne urekao se. To što ti pričaš je isto kao kada ti neko doda loptu, a ti dobro zvizneš i ne znaš gdje će otići. Naplatiće ovo Rusi i to debelo čim se ispadne prilika. Kada su Turci toliko jaki što više ne smiju da priđu sirijskoj granici. Oni su podmukao narod, pogoditi sa leđa avion koji je bio na teritoriji druge države bez projektila vazduh - vazduh je baš veliki podvig. Dolijaće oni i to brzo jer ne mogu da podnesu što im Rusi uništavaju skoro sve izvore nafte, a onda...