EL: Makabi – Darušafaka, sramota za košarku!!!

Košarkaši Darušafake prošli su u Top 16 fazu Evrolige porazom od Makabija u poslednjem kolu, a taj meč obeležila je tužna i sramotna završnica obe ekipe.

Košarka 18.12.2015 | 19:40
EL: Makabi – Darušafaka, sramota za košarku!!!

Makabi je slavio rezultatom 70:66, ali je takmičenje završio već posle grupne faze zbog lošijeg međusobnog skora.

Obe ekipe završile su takmičenje sa po četiri trijumfa i tri poraza, ali će među 16 najboljih timova Evrope Darušafaka zbog ubedljivije pobede u prvom meču.

'Ponosu Izraela' bila je potrebna pobeda od 11 poena razlike u poslednjem kolu grupe D, zbog poraza u prvom meču 83:74, koju nisu uspeli da dostignu. Poslednji minuti svedoče da su pokušali da urade sve u toj nameri, pa čak i nešto što bi gledaocima delovalo kao skandal.

Računajući prednost koju je imao i vreme koje je ostalo do kraja, trener Makabija Žan Tabak, u dogovoru sa stručnim štabom i igračima, odlučio je u jednom trenutku da je nemoguće steći 11 razlike u četvrtoj četvrtini, već da mala šansa za to postoji u eventualnom produžetku.

Tada su Izraelci počeli da igraju neverovatnu odbranu, braneći svoj koš što je bolje moguće, a na drugoj strani tražili su da vreme samo prolazi, bez ikakve namere da šutiraju.

Turci su posle jednog takvog napada shvatili o čemu se radi, posle čega su slali Izraelce na liniju za slobodna bacanja, kako im ne bi dozvoljavali da jednostavno troše vreme pri nerešenom rezultatu. Košarkaši Makabija nisu imali izlaza već su počeli namerno da promašuju penale što je delovalo više tužno nego komično.

Održavali su egal, ali je Darušafaka uspela da pronađe način za postizanje poena. Da tu ne bude kraj lakrdiji, potrudili su se domaćini, koji su posle stečene prednosti promašivali kako bi izgubili, da ne bi slučajno rizikovali produžetke. Posle nekoliko ružnih minuta bilo jasno da će izraelski predstavnik ostati bez Top16 faze, kojim kod rezultatom da se susret završi.

’Ponos Izraela’ se šest puta peo na krov Evrope, a ima još 15 finala Kupa šampiona i Evrolige. Čak 12 puta su igrali Fajnal-for Evrolige – četiri puta je bio šampion, u šest navrata je poražen u finalu, uz po jedno treće i četvrto mesto.

Takođe, Makabi je u grupi najtrofejnijih klubova Starog kontinenta sa šest pehara – toliko imaju još samo Panatinaikos i CSKA, dok je Real Madrid neprikosnoven sa devet.

Komentari / 0

Ostavite komentar