Radončić odbio ulazak u Savjet ministara BiH

Danas su u 10 sati, u Predsjedništvu BiH razgovarali predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. 

Bosna i Hercegovina 18.12.2015 | 22:52
Radončić odbio ulazak u Savjet ministara BiH

Ovom prilikom je izraženo zadovoljstvo da je koalicija SDA-SBB potpuno stabilizovala stanje u Federaciji, BiH, pa i u regionu. Ipak, Radončić i SBB ne žele imenovati svoje kadrove na upražnjena mjesta u Savjetu ministara BiH.

Dvojica predsjednika su se složili da je koalicija u veoma kratkom vremenu već dala ogromne rezultate na domaćem i međuanarodnom planu i da je koegzistentna, principijelna i da će njena implementacija biti seriozno nastavljena.

"Povodom očekivanja da će 30. decembra na Predstavničkom vijeću PS BiH Fahrudin Radončić biti imenovan za ministra saobraćaja i veza, a gospodin Bakir Dautbašić za zamjenika ministra odbrane, predsjednik SBB-a Radončić je sa žaljenjem upoznao Izetbegovića da on lično ne želi ući u Savjet ministara. Razlog tome je da je predsjednik SBB-a svom biračkom tijelu obećao depolitizaciju pravosuđa i suprotstavljanje montiranim političkim procesima, a da se oni nastavljaju još žešće i sa još težim zloupotrebama službenog položaja pojedinih tužioca u pokušaju da onemoguće novu koaliciju i vladavinu prava na nivou neminovnih evropskih standarda", navodi se u saopšenju SBB-a.

Da li će SBB uopše predložiti drugo ime za ministra saobraćaja i veza ili će SDA sama izabrati svoje kadrove na upražnjene pozicije DF-a, ostaje otvoreno pitanje o kojem će se, između ostalog, politički izjasniti i Predsjedništvo i Glavni odbor SBB-a.

"Nezavisno od današnje odluke, SBB i njegov predsjednik ostaju čvrsto opredijeljeni u borbi za društvo jednake šanse, vladavinu prava, evroatlanske integracije, bosanskohercegovačko jedinstvo i jačanje bošnjačkog političkog faktora, što je u interesu svih građana BiH. SBB će i dalje sa mnogo entuzijazma dosljedno provediti reformske agende i imati čvrstu poziciju u sekularizaciji i evropeizaciji BiH. Na tome će uporno raditi svi izabrani i budući dužnosnici SBB-a na svim nivoima izvršne i zakonodavne vlasti, te javnim kompanijama i agencijama", kaže se u saopšenju.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ovom prilikom iskazuje duboku zahvalnost, mnogim građanima, domaćim i međunarodnim predstavnicima, političkim i vjerskim institucijama i strankama i udruženjima građana, koji su dali punu podršku i očekivali da će njegovim ličnom uslaskom u izvršnu vlast biti ubrzani i harmonizovani procesi reformi i razvoja BiH, te i prioritetnu reformu pravosuđa što je opšti domaći i međunarodni stav.

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Bogoje

18.12.2015 14:41

Zamislite samo sta bi muslimani sve uradili da je Karadzicev sin SASA predsednik RS a Alije izetbegovica kao teroriste nad svojim i srbskim narodom sin predsedn ik ZDA koji je clan ISILA i koji finansira teroriste a bosnjacku decu salje u ratove. Sa druge strane koliko su Srbi u medjusobnim varnicama zarobili svoju inteligenciju da o tome i ne misle.

ODGOVORITE
Name

re bogoje

18.12.2015 14:48

Bogoje boga ti ne lupaj.

Name

za Blagoja

18.12.2015 15:43

Tvoj mozak je zreo za generalke.

Name

Maki

18.12.2015 17:10

Svaka cast Bogoje na komentaru! Sljepi smo pored ociju.

Name

Igor

19.12.2015 09:43

Predsjednikova kcerka je u Skupstini RS i ne vidim problem da bude potpredsjednik iste ili u skoroj buducnosti i predsjednik. Za visu funkciju mora da se kandiduje, ni tu ne vidim problem. Koga biraju muslimani uopste me ne interesuje.

Name

Đorđe S.

18.12.2015 14:51

Ovo ne znači da SBB ne želi da uđe u Savjet ministara, već da lično Fahrudin ne želi ministarsku funkciju.

ODGOVORITE
Name

valter

18.12.2015 14:52

Ništa novo , od završetka rata vrte se po novinskim naslovima jedne te iste face , zemlja ne napreduje a meni se više manta od njih !

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

18.12.2015 15:28

Radončić neče u Savjet ministara zato što u njegovim redovima sjede SDS kadrovi, to znaju i ptice na grani.Zna se da je Radončić največi ljubitelj Milorada Dodika i SNSD, pa neče da pokvari tu obostranu ljubav.

ODGOVORITE
Name

@radon

18.12.2015 15:34

Odite na google i procitajte wikileaks o Radoncicu od prije par godina. Svaki komentar je suvisan. Radoncic prica o pravosudju, e upravo su to amerikanci naveli kao glavni razlog njegovog ulaska u politiku. Sacuvati kriminalom steceno. Pravi razlog ovog ne ulaska je problem u Pristini. Naime Pristinski sud je mislim podigao optuznicu protiv Radoncica. Radoncic je radio sa Keljmendijem i jos par teskih mafijasa, za koje se vezu brojne likvidacije. Dok se nisu sljubili SDA i SBB godinama je Radoncic sve ovo prebacivao na Bakira. Da pojednostavim, Radoncicu je pravosudje bih jednako velik problem kao i Dodiku. Da je SBB pobjedio koalirao bi sa Dodikom i Covicem i po krakom postupku bi zemlja bili rasturena.

ODGOVORITE
Name

realno

18.12.2015 16:31

sve mafijas do mafijasa a jadni narod na sve tri strane vodi borbu da prezivi nema golog otoka da ih smiri

Name

Zero

19.12.2015 00:26

Radoncic je malo veca riba od Dodika. On makar ima pokrice od 50 000 KM dnevno, za vise od 20 godina. Akumulira se tu lijepa cifra,bez drugih poslova i reklama.

Name

Cale

18.12.2015 17:09

Polako se sklapaju kockice ka uspostavljanju normalne i zdrave vlasti i novog Vijeca ministara, pametan potez Radoncica!

ODGOVORITE