Pokrenuta istraga protiv Le Penove

Protiv francuske desničarke Marin Le Pen danas je pokrenuta istraga nakon što je na Tviteru objavila slike pogubljenja koje izvodi Islamska država, uključujući i sliku na kojoj je prikazano odsecanje glave taoca od strane džihadista.

Svijet 17.12.2015 | 07:14
Pokrenuta istraga protiv Le Penove

Kancelarija tužioca u zapadnom pariskom predgrađu Nanteru saopštila je da je pokrenula istragu zbog "širenja nasilnih prizora" putem Tvitera koje je počinila Le Penova, prenosi AFP.

Ona je ranije danas oštro kritikovana zbog toga što je na Tviteru objavila slike zločina IS kao odgovor jednom novinaru koji je ukazao na sličnost između njene stranke Nacionalnog fronta (FN) i IS.

"Ovo je Daeš", napisala je Le Pen uz fotografije, upotrebljavajući arapski akronim za ovu ekstremističku grupu.

Na jednoj slici prikazano je krvavo telo sa odsečenom glavom na grudima, na drugoj je prikazan muškarac u kavezu koji gori, a na trećoj žrtva preko koje prelazi tenk, preneo je AFP.

Francuski premijer Manuel Vals opisao je fotografije kao "monstruozne".

"Gospođa Le Pen podgreva javnu debatu, političko i moralno posrnuće, bez poštovanja prema žrtvama", napisao je Vals na Tviteru.

Ministar unutaršnjih poslova Bernar Kaznev obavestio je policiju da istraži pomenute tvitove "kao što čini svaki put kada se ovakve fotografije pojave".

Le Penova je reagovala na izjavu novinara BMF-a Žan-Žaka Burdena koga je optužila za neprihvatljivo povlačenje paralele između njene stranke i džihadističke grupe.

Burden je tokom svog šou programa postavio pitanje jednom stručnjaku za arapski svet, u kome je sugerisao da postoje veze između

FN i IS, pošto obe nastoje da Francuze gurnu ka tome da se drže svog kulturnog identiteta, navela je francuska agencija.

Burden je kasnije reagovao i opisao odgovor Le Penove kao "histeričan", dodajući da ni u jednom trenutku nije uporedio FN i IS.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ja

17.12.2015 06:40

Istina boli cioniste!

ODGOVORITE
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

17.12.2015 11:43

МУСЛИМАНСКИ ТЕРОРИСТИ ИД МОГУ СЛОБОДНО НА ГРОЗНЕ НАЧИН ДА ВРШЕ ПОГУБЉЕЊА СВОЈИХ НЕИСТОМИШЉЕНИКА А ЛЕ ПЕНОВА НЕСМИЈЕ ИСТИНУ О ЊИМА ЈАВНО ДА КАЖЕМО. И ТО ЈЕ ДЕМОКРАТИЈА? ЗБОГ ТАКВОГ СВОГА ОДНОСА ПРЕМА ИСТИНИ ХРИСТОВОЈ И ПРАВДИ БОЖИЈОЈ КОЈА СЕ ПЛАНСКИ САДА КРИЈЕ ОД НАРОДА ЗЕМЉЕ ЗАПАДА И ДОЖИВЉАВАЈУ СВОЈА СТРАДАЊА У МИРУ ПОСТАЈУЋИ СВЕ ВИШЕ МЕТА МУСЛИМАНСКИ ТЕРОРИСТА КОЈИ СУ ОСЈЕТИЛИ ДА ЊИХОВИ ДРЖАВНИ СИСТЕМИ СА ВАНА ГЛЕДАЈУЋИ ИЗГЛЕДАЈУ ЛИЈЕПИ ПИПУТ ВОЋКЕ НА ГРАНИ ЗА КОЈУ НЕЗНАШ ДА ЈЕ ОНА ТРУЛА ИЗНУТРА ДОК ЈЕ НЕУБЕРЕШ!

Name

Hm

17.12.2015 17:40

I ovi na Zapadu uporno guraju stvari pod tepih. To će ih jednog dana monstruozno mnogo koštati.

ODGOVORITE