Martin Šulc: Opstanak EU upitan

Apsurdno je vjerovati da se svaka država može boriti s globalnim promjenama 21.vijeka kao što su migracije, terorizam, klimatske promjene i međunarodni kriminal.

Svijet 16.12.2015 | 21:40
Martin Šulc: Opstanak EU upitan

Opstanak Evropske unije u narednih 10 godina niko ne može garantovati, izjavio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

“Opstanak Evropske unije već je pod prijetnjom i tek treba vidjeti da li će ona zadržati svoj sadašnji oblik u narednom desetljeću”, rekao je Šulc za češku web stranicu Novinky.

“Evropska unija je ugrožena i bez sumnje možemo reći da je situacija veoma alarmantna. Niko ne može reći da li će EU postojati u njenom trenutnom obliku u narednih deset godina”, potvrdio je.

Prema njegovim riječima, apsurdno je vjerovati da se svaka država može boriti s globalnim promjenama 21. vijeka kao što su migracije, terorizam, klimatske promjene i međunarodni kriminal, prenosi Sputniknews.

Šulc se požalio na činjenicu da su neke EU članice zainteresovane za oslabljivanje Evropske unije dok u isto vrijeme optužuju Brisel za neuspješno riješavanje glavnih izazova današnjice.

On je kao primjer naveo nezainteresovanost EU članica da se uhvate u koštac sa izbjegličkom krizom, od kojih samo pet zemalja članica to radi, a to su Grčka, Italija, Austrija, Njemačka i Švedska.

NN

Komentari / 0

Ostavite komentar