Aktiviranje SSP-a od naredne sedmice

U Briselu je danas održan prvi sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU o temi “Pretpristupna strategija u svjetlu izvještaja EK za 2015. godinu”. Delegaciju BiH je predvodio Denis Zvizdić koji se obratio medijima skupa sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku.

Bosna i Hercegovina 11.12.2015 | 12:05
 Aktiviranje SSP-a od naredne sedmice

"Prije godinu dana smo imali viziju kako podstaći reforme i napredovati na putu ka EU. Kontunirano smo zajedno angažovani u procesu tokom cijele godine uz podršku EU. Velika količina pozitivnih napora je učinjena u tom smislu što je veliko ohrabrenje i to je prepoznato od EU na sastanku koji je održan danas", istakla je Mogerini na početku obraćanja medijima.

Dodala je da se Sporazum tek treba primijeniti, a reforme uraditi.

"Sporazum se tek treba primijeniti i reforme se moraju uraditi. To građani traže i to im treba, to sam čula od njih direktno kad sam posjećivala BiH. Rad na aktiviranju SSP-a će početi početkom iduće sedmice", dodala je ona.

Mogerini je dodala da se zajednički rad mora nastaviti kako bi se postigli konkretni rezultati.

"Ovo je pozitivni smisao našeg sastanka danas, ali svi smo primijetili da ipak nije sve pozitivno u okruženju. Jučerašnja odluka Vlade Republike Srpske da prekine saradnju mogla bi ugroziti funkcionisanje pravosuđe i vladavine zakona u BiH. Moramo potvrditi neophodnost poštivanja vladavine zakona i pozvati na održanje saradnje i dijaloga. Mi smo zajedno sa komesarom Hahnom spremni ulagati svoje vrijeme kako bi nastavili na putu reformi i rezultatima za sve ljude kako bismo omogućili BiH da postigne napredak".

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Olafa čekajući

11.12.2015 11:43

Kad će poglavlje 23., Olaf pita, nestrpljiv je.

ODGOVORITE
Name

Brlee

11.12.2015 17:09

Visoka predstavnica EU, koja budala nju prozva visokom predstavnicom.

ODGOVORITE
Name

Roki

11.12.2015 18:53

..bes Evropsku uniju, eno mi se patike raspale, a u njima piše Made in EU.

ODGOVORITE