ID može da štampa sirijske pasoše

Islamska država je zaplijenila bar jednu specijalizovanu mašinu za štampanje autentičnih sirijskih pasoša i mnogo praznih primeraka, upozorio je direktor FBI Džejms Komi.

Svijet 11.12.2015 | 11:20
ID može da štampa sirijske pasoše

Krivotvoreni pasoši štampani na toj mašini mogu teroristima da pomognu da se prikažu kao izbjeglice iz Sirije i tako prelaze granice.

Komi je rekao da FBI ima "razloga da vjeruje" da su se pripadnici Islamske države već infiltrirali u SAD, napominjući da Biro budno prati situaciju kako bi otkrio takve pojedince.

"Obavještajna zajednica je zabrinuta da Islamska država ima sposobnost i način da proizvodi lažne pasoše", rekao je direktor FBI svjedočeći pred Odborom za pravosuđe američkog Senata.

Odjeljenje za istrage Ministarstva za unutrašnju bezbjednost je prošle nedjelje poslalo policiji izvještaj o bezbjednosti u kome se između ostalog kaže da je Islamska država tokom ljetošnjeg upada u Deir Ezur zaplijenila bar jednu mašinu za štampanje pasoša, prenijela je televizija Ej-bi-si koja je imala uvid u taj izvještaj.

U izvještaju se navodi i da su tokom upada u Deir Ezur pronađene "kutije blanko pasoša."

"Budući da je prošlo 17 mjeseci od kada su Raka i Deir Ezur pali u ruke Islamske države moguće je da su pojedinici iz Sirije sa pasošima "izdatim" u tim gradovima pod kontrolom ISIL doputovali u SAD," upozorava se u izvještaju, prenosi RT.

U izveštaju se pominje da je u Turskoj pronađen sirijski pasoš sa brojem koji ukazuje da je štampan na teritoriji pod kontrolom Islamske države.

Dvojica bombaša samoubica koja su učestvovala u napadima na Pariz prošlog mjeseca imala su krivotvorene pasoše. Oni su, kako se vjeruje, doputovali u Evropu sa izbjeglicama iz Sirije.

I evropski mediji su ranije javili da je veoma lako ilegalno dobiti pasoš u Sirji. Holandski novinar Harald Dornbos je u septembru pisao kako je kupio pasoš sa fotografijom premijera Marka Rutena. Pasoš ga je koštao 825 dolara, a nabavio ga je u roku od samo 40 sati.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

lol

11.12.2015 11:06

Briga me za Ameriku...sve su oni ovo I napravili s.anje...Mene brine Evropa jer su je ameri napunili ovim tzv. Izbjeglica ma tj. dzihadistima.

ODGOVORITE