Nacisti se svađali da bi spavali s njom

Žena iz malog američkog grada razotkrila je deo svoje mračne istorije iz nacističke Nemačke.

Svijet 09.12.2015 | 08:30
Nacisti se svađali da bi spavali s njom

Za devojčicu u nacističkoj Nemačkoj nije bilo veće časti nego da dobije zadatak da fireru preda cveće.

Naime, gde god da se Hitler pojavio, uvek bi ga onde čekala savršena mala arijevka - plavih očiju i kose - koja bi mu predala buket cveća. Po mogućnosti njegovih omiljenih karanfila.

Hanelore Olberc je imala samo šest godina kad joj je rečeno da u Hanover dolazi Hitler i da je njoj zapala čast da mu preda buket.

86-godišnja Olbercova danas živi u Misuriju i prvi put je progovorila o susretu s najozloglašenijim čovekom iz istorije, kao i još jednom moćnom figurom iz najtamnijeg razdoblja Nemačke - Kurtom Valdhajmom, nacističkim oficirom koji je posle postao generalni sekretar UN-a.

"Kad sam imala šest godina, predstavljala sam idealnu devojčicu u Hitlerovim očima. Bilo je to 1935. godine i tad niko nije znao u šta će se Hitler pretvoriti. Neki mogu reći da je on 1935. bio beznačajan, ali nije bio nimalo glup. Moj učitelj me je izabrao zajedno s još četiri devojčice iz drugih razreda kako bismo se upoznale s Hitlerom, tj. kako bismo bile njegove 'devojčice s cvećem'. Ja sam odabrana zbog izgleda."

Rečeno joj je da mora da stoji u redu na ulici, s drugim devojčicama, i da čeka Hitlera.

"Kad ste tako mali, 30 minuta vam se čini kao večnost i onog trena kad je Hitler došao, ja sam morala da piškim. Uspaničila sam se i prisetila kako mi je mama uvek govorila da prekrstim noge ako me jako potera. Bila sam očajna, pa sam to i učinila."

Hitler se nalazio u srednjem od tri automobiila i kad je izašao iz auta nije se ni nasmejao, priseća se Olberovac.

"Bio je u tamnožutoj uniformi. Izgledao je uređeno i lepo, pa je krenuo prema nama s nekom ženom koja je nosila korpu. Prvo je prišao devojčici koja je imala njegove omiljene karanfile. Pomazio ju je po glavi i uzeo cveće. Zatim je prišao drugoj i učinio isto. Delovalo je kao da im daje blagoslov, iako je bio bez ikakvih emocija, bez ijednog osmeha. Kad je došao do mene, pogledao me, ali mi nije dodirnuo glavu. Otišao je bez pozdrava, a ja nisam znala što sve to znači."

Olbercova je pomislila da je učinila nešto pogrešno, pogotovo nakon što ju je fotografisao jedan od Hitlerovih ljudi. Ali odlučila je da neće da razmišlja o tome.

Njeni roditelji se nikad nisu pridružili nacističkoj stranci, ali su bili imućniji. Otac je radio za Mercedes Benc, a majka je šila uniforme za naciste. Mama je volela da prima goste, pa im je kuća često bila puna nacističkih oficira.

Jednom je pozvala visoko vojno lice na večeru tokom rata, 1944. godine. Taj muškarac je odlučio da bi i devojčica trebalo nešto da uradi kako bi pripomogla Hitleru, pa joj je naredio da s 14 godina napusti dom i počne da kuva za buduće mlade naciste.

"Hitler je imao imanje u Augzburgu, gde su tinejdžerske trupe slušale predavanja. Tu sam morala da učim da kuvam, a ti jadni dečaci su morali da jedu našu hranu. Nas pet devojčica je kuvalo za dečake koji su bili stari između 16 i 18 godina."

Jedna od stvari koje se onde najviše pribojavala bio je susret s Kurtom Valdhajmom, koji je umro 2007. godine. Njegovi su vojni zapisi izazvali mnogo kontroverzi tokom njegove predsedničke kandidature u Austriji.

Valdhajm je nakon rata postao diplomata i političar, tvrdeći da je do 1942. godine bio obični vojni oficir, te da je ostatak ratnih godina proveo studirajući pravo.

Ali otkriveno je da je bio član nacističke stranke od 1938. godine, da se pridružio Hitlerovim paravojnim sledbenicima i da je bio oficir u Jugoslaviji i Grčkoj.

Umro je tvrdeći da nije znao ni za kakve nacističke zločine protiv čovečnosti, ali Olbercino svedočanstvo ga stavlja u srce akcije. Naime, devojčica je ubrzo nakon dolaska u Augzburg, s 14 godina, završila na svečanosti za visoke oficire.

Onde joj se ništa nije svidelo, od plesa do hrane. Ali ono što je bilo najneprijatnije jeste trenutak kad joj je Valdhajm dao do znanja šta želi, iako se tek nedavno oženio.

Dok je plesala, Kurt je pokazao jednom oficiru i rekao da će ona provesti noć s njim, na šta je drugi oficir odgovorio da neće, jer je on želi u svom krevetu. Muškarci su se posvađali i počeli da se prepiru ko ju je prvi primetio.

Olbercova se prepala i počela da plače. Želela je da pobegne. Međutim, to nije mogla učiniti tek tako. Srećom, odjednom se začuo zvižduk, nakon čega su se svi vojnici u trenu umirili i napustili dvoranu.

"Mislim da me pazio moj anđeo", govori i danas Olbercova, koja se godinu dana kasnije vratila roditeljima.

Za vreme jednog odmora u SAD je upoznala budućeg supruga, za kog se udala 1954. godine, nakon čega se preselila u SAD, gde je rodila troje dece i gde živi i danas, piše "Dejli mejl".

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ja

09.12.2015 07:40

Murva fasisticka! Stari fasista, pa pobjeze u SAD! Kao i vecina!

ODGOVORITE
Name

Михаили Микић

09.12.2015 09:27

Значи обичај да се Тито дочекује са цвијећем потиче од Хитлера. Честитам Другови и Другарице! Имате ли ви ишта своје оргинално? Чланови њемачке нацистичке странке за омладину били су такође комунистички функционери Стане Долац И Едвард Кардељ па никоме ништа!