Najveći neprijatelj SAD-a su SAD

Američki general Džon Hajten priznao je da su najopasniji neprijatelj Sjedinjenih Američkih Država u oblasti elektronskog ratovanja u ovom trenutku najverovatnije... upravo Sjedinjene Američke Države!

Svijet 09.12.2015 | 07:20
Najveći neprijatelj SAD-a su SAD

Takođe je naveo da nema ideju koliko puta su američke satelite blokirale Kina ili Rusija.

"Zaista ne znam. Moja pretpostavka je - nijednom", izjavio je šef kosmičke komande Ratnog vazduhoplovstva SAD general Džon Hajten na konferenciji o elektronskom ratovanju.

Hajten je dodao da je ukupno zabilježeno više od 250 slučajeva - u prosjeku 23 puta mjesečno - otkazivanja američke satelitske komunikacije.

"Dosad smo u 2015. godini imali 261 slučaj da je blokiran dotok informacija od naših satelita do baza na zemlji", objasnio je general.

Činjenica da SAD blokiraju sopstvenu satelitsku komunikaciju znak je loše koordinacije s aktivnostima sopstvenih trupa, a još manje jedinica neprijatelja, naglasio je Hajten.

"Mi smo jednostavno pretpostavili da je spektar radio-frekvencije benigno okruženje i da nam tu niko ne prijeti", primjetio je Hajten, ali je dodao da su druge države, konkretno Kina i Rusija, zapravo veoma pažljivo pratile uspješnost razmještanja američkih satelita.

Rusija je prošlog mjeseca izvela prvi uspješan test novih protivsatelitskih projektila, čime je postala druga nacija (poslije Kine) koja je svoje vojne snage opremila oružjem za ratovanje u svemiru.

U februaru 2015. neimenovana američka obavještajna agencija obavijestila je Kongres da "kineski i ruski vojni lideri shvataju jedinstvene prednosti koje sa sobom nose svemirski sistemi" i da "razvijaju mogućnosti da liše SAD svemira u slučaju konflikta".

Međutim, iz komentara generala Hajtena može se zaključiti da možda nema potrebe da neprijatelji koriste oružje protiv SAD - Amerikanci su sposobni da sasvim sami unište sopstvenu satelitsku komunikaciju.

NN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

xl

09.12.2015 06:48

Bože daj nam pameti.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

09.12.2015 09:41

Човјек је одувјек сам себи био највећи непријатељ па је тако сада и са Американцима!