Korupcija je u BiH postala način života

Korupcija je jadan od najvećih problema u BiH, saglasni su svi učesnici skupa koji je danas, u organizaciji Antikoruptivne mreže BiH, održan u Sarajevu. Korupcija je postala način života i dio sistema BiH.

Bosna i Hercegovina 08.12.2015 | 22:49
Korupcija je u BiH postala način života

"Za BiH je borba protiv korupcije ključno pitanje, jer korupcija utiče na niz stvari u zemlji od ekonomskog razvoja do nacionalne bezbjednosti", istakla je američki ambasador u BiH Morin Kormak i dodala da se moraju organizovati javne kampanje kako bi građanima BiH objasnili da u razvijenim društvima korupcija nije normalna i uobičajena pojava.

I predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić priznaje da u zemlji postoji problem korupcije koja ima vrlo teške, dugoročne i razarajuće posledice za političku stabilnost i ekonomski razvoj zemlje.

Zvizdić ističe da je borba protiv korupcije na listi proiriteta Savjeta ministara te da ta borba mora biti sistematska i institucionalna, ali šef kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević smatra da je korupcija dobila institucijonalni karakret u BiH, jer su u najveće korupcione afere uključeni predstavnici vlasti.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

gastarbeiter

08.12.2015 16:00

Gospodo, Po mome Korupcija je normal pojam ali problem je u neznaju i neradu onih koji trebaju da sprijece to. Gje su nasi strucnjaci Dr. "Nauka" (kakvih) nasi Ekonomisti a pogotovo Pravnici u tim ustanovama. Gdje su nasi studenti samo ce cuti jer moraju da vole vladajucu stranku. Oni bi morali da budu prvi da izadju na ulice!

ODGOVORITE
Name

Dragan

08.12.2015 16:02

Riba smrdi od glave! Problem je što se čisti od repa, a ne od te glave.

ODGOVORITE
Name

SMIJEŠNO

08.12.2015 16:20

SMIJEŠNA DEMOKRATIJA UVEDENA 1991. GODINE. SVE SE UGUŠILO U KORUPCIJI I LOPOVLUKU I TO SU NAM PRODALI KO VELIKU DEMOKRATIJU. MA BRE GANGSTERAJ.

ODGOVORITE
Name

Padrino

08.12.2015 16:51

Mafijašenje!

Name

ribizla

08.12.2015 17:18

Korupcija je ovdje norma.

ODGOVORITE
Name

Snouden

09.12.2015 08:37

Zelenasenje je blazi oblik za korupciju jer se zna koliko sta kosta za razliku od zelenasa koji vam kazu samo cifru ultimatum!U BiH ni jedno gradjansko ili radnicko pravo nemozete ostvarit ako nedate kesss!

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

09.12.2015 10:22

Ništa čudno ni zagonetno. Pohlepa je prirodna osobina čovjeka, ograničena jedino pohlepama drugih, pa zato i postoje zakoni, propisi, pravila, uzanse, kodeksi..., da ograniče pohlepu između ljudi, da ne pada krv. Problem eskalira kada jedan ojača, jedan ili više njih, stvori se družina, udruženje zločinačko. Onda oni poklope sve, sve prisvajaju, uzimaju, otimaju, iz očiju kidaju, kako to narod veli. Jači su, granice nema, ni milosti, jer pohlepa je na sceni. Drugi neka skapavaju, crkavaju, ili neka se smiču, ako će da žive i gamižu.

ODGOVORITE
Name

Baja

09.12.2015 15:34

Ma o čemu raspravljati pa svi svi,ama baš svi koji imalo imaju mogućnost,Tužilaštvo,Sud,Policij,Zdravstvo,Katastar isve druge državne službe,nigdje ništa ne ide bez podmićivanja,u protivnom nema ništa ili ti čekaj.Primjer kada sam dobio preko socijalnog Banju Slatina prije 3 god.Još me nisu pozvali,Ne znajući da sam to ja isti od jučer otišao sam i platio,odmah sam istog trena dobio sve od sobe i svega onoga što su me jučer odbili.DRŽAVO dabogda te nestalo ,koji ćeš nam ku.ac takva nakararadna.

ODGOVORITE