Terorista dobijao novac iz inostranstva

Bezbjednosne agencije ušle su u trag finansijskim transakcijama, koje pokazuju da je teroristički napad u sarajevskom naselju Rajlovac u kojem su ubijena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH finansiran iz inostranstva, saznaje se od izvora bliskih istrazi.

Bosna i Hercegovina 08.12.2015 | 18:30
Terorista dobijao novac iz inostranstva

"Pod lupom je jedno leglo džihadista u Sarajevu. Na račun je stizala veća količina novca iz inostranstva i u toku su provjere osoba koje bi mogle biti povezane sa finansiranjem terorizma i napada izvedenog u Rajlovcu. Još traje istraga i nadležni provjeravaju sve veze" rekao je sagovornik "Glasa Srpske" blizak istrazi.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je juče da su istražioci došli do novih saznanja i da na osnovu njih intenzivno rade kako bi utvrdile veze vehabije koji je izvršio teroristički napad u Rajlovcu.

"Postoji mogućnost da ta nova saznanja istragu odvedu izvan BiH. Zaista ne bih više ništa mogao da kažem jer sve što bih rekao moglo bi da utiče na istragu ili da je omete", rekao je Mektić.

Vehabija Enes Omeragić ubio je ispred kasarne u Rajlovcu 18. novembra vojnike Armina Salkića i Nedeljka Radića i ranio vojnika Dževada Ljukovca, a potom se raznio bombom. Omeragić je rođen u Parizu, gdje je jedno vrijeme i živio. On je pobio vojnike nekoliko dana poslije terorističkog napada u Parizu zbog čega je provjeravano i da li ima veze sa tamošnjim radikalnim islamistima.

Srpski mediji su objavili da su Omeragića registrovale i srpske bezbjednosno-obavještajne službe kao prijetnju Srbiji zbog veza sa najradikalnijim članovima vehabijskog pokreta u Raškoj oblasti, gdje je boravio nekoliko puta, a posljednji put nekoliko mjeseci prije napada u Rajlovcu. Bio je vrlo blizak sa sljedbenicima vehabije iz Novog Pazara Mirze Ganića, koji je poginuo početkom 2014. godine na sirijskom ratištu u redovima Islamske države.

U okviru istrage koja je usmjerena ka otkrivanju Omeragićevih saradnika odmah poslije napada je priveden njegov zet Muhamed Meco, koji je još 2008. godine bio pod istragom zbog sumnje da sa grupom Rijada Rustempašića planira napad na Oružane snage i druge institucije BiH. Meco je, međutim, poslije saslušanja pušten na slobodu. Rustempašić će se nakon odsluženja četvorogodišnje kazne zatvora ubrzo naći na slobodi i imaće tretman osobe koja je prijetnja sa stanovišta terorizma.

Dragan Mektić je rekao da je spreman izvještaj o bezbjednosnoj situaciji u BiH koji je poslije napada u Rajlovcu od Savjeta ministara zatražio Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Izvještaj je pripremilo Ministarstvo bezbjednosti i naći će se na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara, a potom će biti upućen Predstavničkom domu koji će o njemu raspravljati 10. decembra. Predstavnički dom je zaključkom Savjet ministara obavezao da izvještaj dostavi do 30. novembra, ali je rok probijen.

(Glas Srpske)