Podignuta optužnica zbog zločina u Mostaru

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Saše Savinovića /40/ iz Mostara, koja ga tereti za zločine na području tog grada 1993. godine.

Bosna i Hercegovina 08.12.2015 | 11:55
Podignuta optužnica zbog zločina u Mostaru

Savinovića optužnica tereti da je, kao pripadnik antiterorističke grupe "Kažnjenička bojna - Benko Penavić", od maja do kraja 1993. godine, vršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva opštine Mostar, učestvovao u njihovom zarobljavanju, ubistvima.

Prema navodima optužnice, Savinović je sa još tri pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ odveo iz stana i ubio četiri civila bošnjačke nacionalnost, među kojima je bila i beba, a čija su tijela pronađena na području Bijelog Brijega, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

On se tereti da je u avgustu 1993. godine, sa još dva pripadnika HVO-a, izvršio protjerivanje tročlane porodice bošnjačke nacionalnosti u istočni dio Mostara pod kontrolom takozvane Armije BiH, tako što ih je odvezao do linije razgraničenja, a zatim pucanjem iz automatskog naoružanja u vazduh i oko navedenih lica naredio im da pređu u istočni dio grada.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari / 0

Ostavite komentar