Pojačane aktivnosti u borbi protiv terorizma

Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Perica Stanić izjavio je da je borba protiv terorizma jedan od glavnih prioriteta rada Agencije.

Bosna i Hercegovina 08.12.2015 | 11:34
Pojačane aktivnosti u borbi protiv terorizma

Stanić je poručio da se Sipa neće libiti da istraži bilo koju kriminalnu grupu ili pojedinca bez obzira na društveni status ili funkciju koju obavlja.

"Sipa, pod nadzorom Tužilaštva BiH, sprovodi najsloženije istrage u predmetima iz oblasti organizovanog kriminala i nema dileme da će svi slučajevi biti do kraja istraženi", rekao je Stanić za "Oslobođenje".

Komentarišući napad na pripadnike Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, direktor Sipe je naveo da su, posmatrano sa policijskog aspekta, od početka postojale indicije koje su ukazivale da postoje elementi krivičnog djela terorizma.

On je napomenuo da Sipa ne raspolaže podacima da je Enes Omeragić, koji je ubio vojnike, vrbovan iz Pariza, gdje je rođen, te naveo da su u toku istražne aktivnosti s ciljem rasvjetljavanja cijelog događaja i utvrđivanja svih činjenica.

"Istraga će pokazati da li je imao eventuale pomagače i podstrekače, pa i da li je vrbovan iz inostranstva", rekao je Stanić.

On je istakao da Sipa kontinuirano prikuplja i razmjenjuje informacije i saznanja koja se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa terorističkim aktivnostima, bilo da je riječ o odlascima na strana ratišta, finansiranju terorizma, vrbovanju ili podsticanju na terorizam, te u saradnji sa Tužilaštvom BiH preduzima potrebne mjere i radnje.

"Lica koja su učestvovala u oružanim sukobima u Siriji i borila se na strani `Islamske države` nakon povratka u matične države sigurno predstavljaju potencijalnu bezbjednosnu prijetnju", upozorio je direktor Sipe.

On je dodao da su zbog toga proteklih dana pojačane aktivnosti u ovoj oblasti.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

amela izbjeglica

08.12.2015 10:43

Smijesno je da bh politicari potpisuju deklaraciju protiv terorizma a Bosna je puna vehabija, dzihadista koji su takodje i u Austriji. Bosanski muslimani koji su dobili sve u Austriji kao izbjeglice su nezahvalni i zajedno sa Turcima osnivaju sve vise takvih grupa i sramote i dovode nas ostale muslimane u opasnost i situaciju da nas mrze iako i mi osudjujemo takvo ponasanje.

ODGOVORITE
Name

car

08.12.2015 10:52

OK da je prioritet bezbjednosnih sluzbi borba protiv terorizma ali rak rana ovog drustva BIH i RS je kriminal, korupcija, nerjesena ubistva narocito politicke prirode i sve ostale kriminalne radnje koje su dovele jadan narod do propasti neimastine gladi. Kada ce vise poceti da se hapse tajkuni politicari koji imaju milione a nisu ih stekli radom vec bavljenjem politikom.

ODGOVORITE
Name

Md

08.12.2015 11:04

Vama je prioritet ko vise da i cija je koverta veca,svaki dan trubite borba protiv terorizma prioritet,a teroristi se setaju kako hoce i rade sta hoce,samo da pozatvarate kampove za obuku i da im uzmete oruzje to je 90 posto posla uradjeno ali neda gazda Bakurcic

ODGOVORITE
Name

Crni

08.12.2015 14:15

Bravo samo naprijed s tim , treba sačuvati MIR !

ODGOVORITE
Name

Snouden

08.12.2015 15:11

Sipa treba odmah uz saradnju entitetski specijalnih jedinica da ode u Donji Vakuf i pohapsi sve u kampu.

ODGOVORITE