Evropska unija može da se raspadne

Evropska unija izložena je riziku da se raspadne i njene pristalice moraju da se bore da je sačuvaju, izjavio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Svijet 08.12.2015 | 10:33
Evropska unija može da se raspadne

Šulc je rekao u intervjuu njemačkom listu "Velt" da je EU u opasnosti i da postoje snage koje žele da je razbiju.

On je odgovorio na nedavno upozorenje luksemburškog ministra spoljnih poslova Žana Aselborna da bi EU mogla da se raspadne.

"Niko ne može da kaže da li će EU postojati u ovom obliku za deset godina. Ako to želimo, potrebno je da se žestoko borimo za to", rekao je Šulc.

On nije precizirao na kakve prijetnje misli, ali veći dio intervjua bio je fokusiran na migrantsku krizu, koja je ove godine opteretila Evropu i njeno jedinstvo.

Šulc je rekao da EU nije bez alternativa i bi jedna od opcija bila Evropa u kojoj preovladavaju nacionalizam, granice i zidovi.

"To bi bilo kobno zato što je to u prošlosti više puta vodilo naš kontinent u katastrofu", dodao je predsjednik Evropskog parlamenta.

Podjele unutar EU naročito su izražene između NJemačke i istočnih članica evropskog bloka, čiji se lideri protive planu o ravnopravnom prihvatanju izbjeglica.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Brle

08.12.2015 09:39

I treba da se raspadne, to jeste cilj mnogih zemalja.

ODGOVORITE
Name

Md

08.12.2015 09:49

Sj..... EU Arapi

ODGOVORITE
Name

Džems Bond

08.12.2015 14:42

Prije 20 godina ste razbili Jugoslaviju a sad vam se to vratilo. Šta ćeš, kolo sreće se okreće.

ODGOVORITE