Najveća kazna za finansijski kriminal

Izrečenom pravosnažnom presudom u predmetu Čago i drugi izrečeno ukupno 23 godine zatvora i oduzeta nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 7,5 miliona KM, čime je ova presuda najveća u isatoriji BiH u oblasti finansijskog kriminala.

Bosna i Hercegovina 07.12.2015 | 14:20
Najveća kazna za finansijski kriminal

Tužilaštvo BiH, postupajući tužilac, stručni saradnici i istražitelji u Posebnom odjelu za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju koji su nekoliko godina intenzivno radili na predmetu protiv Čago Fahrudina i dr., ocijenili su izrečenu presudu kao ogroman iskorak Bosne i Hercegovine u borbi protiv finansijskog kriminala i poreskih utaja.

Presuda obuhvata 6 fizičkih i tri pravne osobe (poduzeća). Prvooptuženi Čago Fahrudin osuđen na kaznu zatvora od 10 godina, a ostali optuženi na kazne od 7 godina, 2 i po godine, godinu i po, te dvije kazne od po godinu zatvora.

Ovom presudom izrečena je najveća kazna za organizovani kriminal, poreske utaje i pranje novca u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, a s obzirom da je veći broj nekretnina i pokretnina, zamrznut tokom postupka, to će olakšati naplatu kazni.

Tužilaštvo BiH uložilo je ogromne napore u otkrivanju i dokazivanju finansijskog kriminala ogromnih razmjera, a nakon provedenog sudskog postupka, napori tužilaštva rezultirali su osuđujućim presudama za sve optužene.

Ovaj predmet je vodio tužilac Ismet Šuškić, šef Odsjeka za privredni kriminal, koji je specijalizovan za procesuiranje finansijskog kriminala, te je priznati stručnjak i edukator u borbi protiv finansijskog kriminala u BiH i regionu.

Ova presuda predstavlja potvrdu posvećenosti Tužilaštva BiH u borbi protiv organizovanog kriminala i poreskih utaja, kojima se nanosi šteta budžetu i na taj način i svim građanima BiH.

Izvor: NN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

DA.DA

07.12.2015 13:38

KONACNO. I TAKO CE BITI I SA KRIMINALOM U BOBAR BANCI,NEKA POHAPSE SVE DIREKTORE BANKE KOJI SU DIREKTNI SAUCESNICI U KRIMINALNIM RADNJAMA U BANCI.ZA SVE SU ZNALI GODINAMA I CUTALI JER SU BILI NAGRADJENI. DOVELI SU DO UNISTENJA POSTENIH A NE PRIVILEGOVANIH FIRMI DO PROPADANJA PORODICA.DO OTIMACINE TUDJIH PARA.

ODGOVORITE
Name

SelmanKRIMI

07.12.2015 13:40

U Republici Srpskoj to neću dozvoliti... Moje bogatstvo je u Hrvatskoj pa mi ga ne možete oduzeti..

ODGOVORITE
Name

Bogoje

07.12.2015 14:15

Dok je isto to tuzilastvo dobijalo mito i milione od kriminalaca cutalo je ali nestaje i drzavi para pa odakle da prime platu zato iz straha da nece primati plate pocinju da odstreljuju jedno po jedno do duse poceo je svinjokolj, al ovog puta su izabrali uhranjenog ovna posto ne jedu krmetinu.

ODGOVORITE
Name

divi mosa

07.12.2015 19:16

Vrh SNSDa će zajedno dobiti par hiljada godina robija, kad sve to počne da se odmotava. Šef svakako najviše.

ODGOVORITE