Erdoganov sin "ministar za naftu ID-a"

Iako se na papiru sin predsjednika Turske, Bilal Erdogan, trudio da ostane čist, njegova biografija ima priličan broj mrlja. Optužbe Rusije na njegovu adresu nisu neosnovane, piše njemački "Handelsblat".

Svijet 06.12.2015 | 19:00
Erdoganov sin "ministar za naftu ID-a"

Tužilaštvo je 2013. osumnjičilo Bilala Erdogana za pranje očevog novca.

Optužbe su bile zasnovane na sakupljenom dosijeu koji je uključivao fotografije i telefonske razgovore između Bilala i Redžepa Erdogana.

Tadašnji premijer je naložio sinu da se "riješi čitavog novca iz kuće", piše njemački list.

Početkom 2014. pojavio se snimak drugog telefonskog razgovora koji se ticao isplate na desetine miliona dolara.

Nije bio jasno od koga je trebalo da stigne novac. Međutim, mediji su potvrdili da se radilo o mitu u vezi sa izgradnjom naftovoda. Redžep Erdogan je izjavio da je snimak montiran i da je "prljavi falsifikat".

U novembru ministar informisanja Sirije Omran el Zubi saopštio je da naftu ID isporučuje transportno preduzeće u vlasništvu Bilala Erdogana.

Prema njegovim riječima, sin predsjednika Turske kupuje od džihadista sirovine i predmete istorijske vrijednosti.

Prema drugim optužbama, Bilal je azijskim zemljama preprodavao ukradenu naftu iz oblasti Iraka pod kontrolom terorista, zbog čega je i dobio nadimak "ministar za naftu DAEŠ-a".

List navodi da su turski listovi više puta postavljali pitanja šta rade brodovi Bilala na sirijskoj obali.

U isto vrijeme predsjednik Turske je izjavio da je spreman da podnese ostavku ako bude dokazana umiješanost njega i njegove porodice u mahinacije sa naftom. Imajući u rukama tako loše karte, predsjednik očigledno stavlja suviše visok ulog, zaključuje autor članka.

Izvor: NN/B92

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

pitanje

06.12.2015 19:59

Da li je Turska saveznik Amerike i NATO. Sta sad nije jasno???

ODGOVORITE
Name

spartak

06.12.2015 20:27

Jakako...sve fukara u dusi...jad I cemer...al zlo smisljaju I zlo cine ..Niko od njih pravedniji , al samo mi puka sirotinja smo gresni, po njihovom nismo za ovoga svijeta ! JOS IM RUSI SLIKE I VIDEO SNIMKE.. Maaaa jok dzaba ...ne vjeruju !

ODGOVORITE
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

07.12.2015 02:29

СПАРТАК, НЕ ВЈРРУЈУ ЗАТО ШТО НЕЋЕ ДА BЈЕРУЈУ ЈЕР И ОНИ КАЈМАК СА МЛИЈЕКА СКИДАЈУ!

Name

Da

07.12.2015 07:26

Jadan onaj pilot Suhoji 500.G Izgleda mi da nije imao dovoljno goriva, pa je pao kao ptica sa grane.

Name

Re Spartak

07.12.2015 02:40

Spartak ne jauci molim te za one tvoje rdzave Ruse gdje ti je bila ta kuku Rusija kad vam Nato Bombing 1999. God Srbiju , a vi kao uvijek uvlacite se u dupe Rusiji, a oni vas nazivaju otpadnicima , de molim te ne placi ne kukaj, a ako zaplaces idi u cosak da te niko ne vidi, a ako ti zatreba tuta da nebi zasrao, samo kukate zbog jadnog pilota Suhoji 500. Dacu ti ja 600. komada kebapa samo nemoj plakati, a bili su vam dobri Turci kad ste bili poplavljeni, iscrpavali vam vode iz podrzma, brzo zaboravljate, kad god nas budete provocirali ima da padate na dno.

ODGOVORITE