ID zauzela uporište Al Kaide: Ubili vođu?

Džihadisti Islamske države zauzeli su nekadašnje uporište Al Kaide u Avganistanu na kome se bore sa lokalnim talibanskim grupama.

Svijet 05.12.2015 | 20:40
ID zauzela uporište Al Kaide: Ubili vođu?

Osim toga, oni tvrde da su ubili lidera talibana Mulu Mansura, prenose britanski mediji.

Na društvenim mrežama, kako navodi "Telegraf", pojavile su se fotografije sa treninga džihadista ID, ali ne u Siriji ili Iraku, već u avganistanskim planinama nadomak granice sa Pakistanom.

Islamska država proglasila je "Vilajet Korasa" u oblasti Avganistana koja je nekad bila uporište Al Kaide.

Na snimcima se vidi četrdesetak novih boraca ID u maskirnim uniformama sa maskama preko lica, kako poziraju sa pištoljima i raketnim granatama.

Talibani su u međuvremenu oslabljeni žestokom unutrašnjom borbom usljed koje se jedna grupacija odvojila i proglasila lojalnom Islamskoj državi.

Vjeruje se da su članovi te otpadničke ćelije odgovorni za još nepotvrđenu smrti izabranog lidera talibana Mule Aktar Mansura.

Njegova smrt, ako se dokaže, nagovještava sukob među vodećim redovima talibana koji, kako se čini, posrću pred rastućom snagom Islamske države u Avganistanu, piše "Dejli mejl".

ID je, kako se navodi, porazila lokalne talibane i počela da regrutuje nove članove iz 25 provincija od 34 avganistanske provincije.

Avganistanski zvaničnici smatraju da Islamska država ne predstavlja još neposrednu pretnju kao na Bliskom istoku, ali da bi za par godina to mogli da budu, piše britanski list.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

glib

05.12.2015 19:42

Tu se ne zna ko koga...

ODGOVORITE
Name

Re glib

06.12.2015 11:29

To ti dodje kao kad bi Zukorlic osvojio Cerićevu teritoriju. Opet sve isto samo drugi gazda.