Možemo li riješiti njihove probleme?

Samo 10 odsto lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj radno je nesposobno, dok ostali mogu dati određeni doprinos, rekao je predsjednik Koordinacionog odbora invalidnih organizacija Republike Srpske Zoran Dobraš.

Republika Srpska 02.12.2015 | 13:35
Možemo li riješiti njihove probleme?

Dobraš je novinarima u Banjaluci prije početka okruglog stola o temi "Problemi i eventualna rješenja lica sa invaliditetom u Banjaluci" rekao da se nadležni sjete lica sa invaliditetom samo prilikom obilježavanja 3. decembra - Međunarodnog dana invalida, a da bi njihovim problemima trebalo da se bave cijele godine da bi se napravili pomaci u poboljšanju njihovog položaja.

"Ne postoji tačna evidencija o broju lica sa invaliditetom u Srpskoj, ali prema našim podacima ima ih oko 70.000, od čega je najveći broj nezaposlen. Problem je što se malo radi na profesionalnoj rehabilitaciji, a bez nje nema ni zapošljavanja", naglasio je Dobraš.

Dobraš napominje da su, osim nezaposlenosti i teške ekonomske situacije, prisutni i problemi u vezi sa parkiranjem i ortopedskim pomagalima.

Izvršni direktor Udruženja distrofičara Banjaluka Radovan Ristić ocijenio je da je Pravilnik o ortopedskim pomagalima loš za sva lica sa invaliditetom.

"U Republici Srpkoj niko ne vrši popravku elektromotornih kolica i sličnih pomagala, a kolica koja se dobijaju na 12 godina ujedno su najnekvalitetnija i najjeftinija", dodao je Ristić.

Predstavnik Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi Banjaluka Zoran Tadić rekao je da grad postiže dobre rezultate i maksimalno se trudi da olakša život licima sa invaliditetom.

"U toku su izmjene pravilnika koji se odnosi na lica sa invaliditetom, a koje bi trebalo da riješe slabosti prevoznika ovih lica", dodao je Tadić.

Prema njegovim riječima, radi se i na uklanjanju arhitektonskih barijera u gradu, ali je potrebno i da se građani osvijeste i više vode računa o licima sa invaliditetom.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ggrom

02.12.2015 13:21

Ti ljudi nemaju nikakva prava a ma bas nikakva.Cak i sudovi u postpci i ako znaju da je rec o invalidnoj osobi uskracuju im prava.Zasto fond Pio RSa koji je i jedino mjerodavan za utvrdjivanje ivalidnosti ne izradi kartice nosiocima prava invalidnosti .

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

02.12.2015 14:08

Тешко нашим ратним и мирнодопским инвалидима рада када због своје неспособности падну на безосећајне туђе руке. СВЕ ЋЕ ТО НАРОД ПОЗЛАТИТИ! И СВИ ЋЕ ТАКО ПРОЋИ! ИМА БОГА. ОН НАС ГЛЕДА!