SDA pogazio najviše odluka Ustavnog suda

Ukupno 91 odluka Ustavnog suda BiH do sada nije izvršena, a rekorderi po nepoštovanju ovog suda su Parlamentarna skupština BiH, Parlament Federacije BiH i Vlada Kantona Sarajevo, na čijem čelu su kadrovi SDA!

Bosna i Hercegovina 01.12.2015 | 14:55
SDA pogazio najviše odluka Ustavnog suda

Šef Kabineta predsjednika Ustavnog suda BiH, Zdenko Martinović, dostavio je Pressu spisak svih neizvršenih odluka u posljednjih deset godina, a iz kojih je jasno vidljivo da bi lider SDA Bakir Izetbegović, koji je pozvao institucije Republike Srpske da sprovedu odluku kojom je 9. januar, Dan Republike Srpske, a na osnovu njegove apelacije, proglašen neustavnim, trebalo prvo da počisti u svom dvorištu!

"Ustavni sud BiH je u periodu od 2005. godine do danas donio 91 rješenje kojim je utvrdio da njegove odluke nisu izvršene", istakao je Martinović.

Desetine rješenja

Posljednja rješenja o nesprovođenju odluka, koja su donesene u ovoj godini, odnose se na Parlamentarnu skupštinu BiH, na čijem čelu je potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, te Vladu Kantona Sarajevu čiji je premijer takođe kadar SDA Dino Konaković. U prvom primjeru, odluka Ustavnog suda BiH donesena je još u martu 2014. godine, a u drugom mjesec dana kasnije, ali je u oba slučaja utvrđeno da ih institucije nisu sprovele u zakonskom roku od pola godine.

 

"U oba slučaja je Tužilaštvu BiH dostavljeno rješenje o neizvršenju, a u skladu sa članom 72 stav 6 Pravila Ustavnog suda BiH" saopšteno nam je u ovom sudu.

U Tužilaštvu BiH se već godinama nalazi na desetine ovakvih rješenja koja se tiču nepoštovanja odluka Ustavnog suda BiH, ali je do sada najveći broj predmeta odbačen jer nisu nađeni dokazi za krivičnu odgovornost. Nesprovođenje odluka ove vrste tretira se kao krivično djelo, a zaprijećena kazna je od šest mjeseci do pet godina.

Pravni stručnjak i bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić ističe da bi odluke ovog suda trebalo da budu konačne i obavezujuće, ali je naglasio i da se, u brojnim slučajevima, pokazalo da je ova najviša sudska instanca nerijetko faktor pravne nesigurnosti.

"Neke njihove odluke, poput posljednje o Danu RS, duboko zadiru u političke odnose što nije mandat Ustavnog suda BiH. Zbog toga je ova odluka pravno besmislena i društveno štetna. Ustavni sud BiH je njome nanio najveću štetu sam sebi, a to bi moglo imati nesagledive posljedice po ovu sudsku instancu" kazao je Simić.

Strah od procesuiranja

Istraživanja su pokazala da veoma mali broj tužilaca radi na slučajevima Ustavnog suda, a u ovoj instituciji tvrde i da je teško individualizovati krivičnu odgovornost za neizvršenje odluka, koja je suštinski različita od političke. Stručnjaci su, ipak, ocijenili da tužilaštvo do sada nije imalo aktivan pristup u gonjenju aktera navodno odgovornih za krivično djelo nesprovođenja ovih sudskih odluka, a smatraju da je razlog "strah od procesuiranja najviših nosilaca političkih i javnih funkcija u BiH.

Komentarisanje

Fond za otvoreno društvo BiH radio je studiju o (ne)izvršenju presuda Ustavnog suda BiH, a koordinator ovog projekta Nerman Miraščija kazao je juče za Press da je činjenica da stubovi zakonodavne i izvršne vlasti sa sjedištem u Sarajevu, nisu izvršile veliki broj odluka. Takođe, Miraščija dodaje da je posao tužilaca da u ovim institucijama utvrde odgovorno lice za nesprovođenje sudskih odluka i da te slučajeve procesuiraju.

"Mnogi iznose stav da se sudske odluke ne komentarišu. Naprotiv, smatram da bi odluke Ustavnog suda BiH trebalo komentarisati, jer je činjenica da su se mnogi, nakon njihovih odluka, žalili Evropskom sudu za ljudska prava. Ako je u pitanju pravni presedan, ili je došlo do miješanja politike, odluku treba preispitati", dodao je Miraščija.

Izvor: Press

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dogovor

01.12.2015 14:22

Zato treba razgovarati a ne ovi nasi politicari kao da su dosli sad na vlast tesko nama sa njima.treba sve stare stranke zabraniti da budu na vlasti i treba Omladina da upravlja sa BiH.Ovi stari zive jos u staro doba.

ODGOVORITE
Name

Mi sami

01.12.2015 20:15

Mislio sam da ima nade za sve u BIH kada je Savez za promjene usao u SM u Sarajevu. Imaju drugaciji pogled na zivot na buducnost. A onda.... ovo sto je uradio Bakir, svjesno ili ne, je pokazalo da je Dodik bio u pravu sa onim svojim glupim pogledom na zivot i svakodnevno kopanje rovova. Nikad nisam vjerovao da cu podrzati ijednu odluku Milorada Dodika iako sam Srbin i borio sam se za RS. Ali evo Bakir me natjerao da podrzim ovo za dan drzavnosti. Nadjite mi jednog nezaposlenog u Federaciji kome ce biti bolje ako dan RS umjesto 9.1 bude 1.9.Koga uopste briga ko sta proslavlja??? Ova drzava nikad nece ici napred. Jer uvjek ce se naci bar jedna budala na sve tri strane koja ce zabadanjem prsta u oko drzati narod u rovovima... treba u taj SM pustiti Majkicku i te budale iz SNSD pa neka se Bakir sa njima iscrpljuje do neizmoglosti... poz za SDS i samo napred...

Name

Dane

01.12.2015 14:26

Izetbegovic je ovom odlukom udario još jednu recku a Srbi neka i dalje kidišu jedni na druge!

ODGOVORITE
Name

nn

01.12.2015 14:40

Ovako bi ja to komentarisao:Političiri misle da odluke suda ne važe za njih jer su oni iznad zakona već samo za obične gradjane .

Name

mlada bosna

01.12.2015 14:39

Mi kao da zivimo na stranoj planeti,pa kada se je i jedna sudska odluka bilo kojeg suda postovala u ovoj drzavi,ako nekom lideru ne odgovara?

ODGOVORITE
Name

Brle

01.12.2015 17:08

Pa kome je ovaj taliban govorio da se mora postovati odluka ustavnog suda.

ODGOVORITE
Name

Md

03.12.2015 08:20

Sve odluke Ustavnog suda se postuju ako idu u korist ovih iz Maoce i Bakira,a sve ostalo je nista

ODGOVORITE