Šamar za Folksvagen: Skandal sa gorivom

Njemački Folksvagen otkrio je još jedan problem sa softverom koji pogađa potrošnju goriva i koji se nadovezuje na tekući skandal sa emisijom štetnih gasova.

Svijet 27.11.2015 | 09:27
Šamar za Folksvagen: Skandal sa gorivom

“Folksvagen ima novi problem sa softverom koji direktno utiče na potrošnju goriva u automobilima”, piše njemački list Velt, a prenosi agencija Frans pres.

Sporni softver kontroliše čuvanje energije, koja može biti upotrebljena za punjenje akumulatora, zahvaljujući kojem funkcionišu svjetla, grijanje i klima uređaji u automobilima. Zbog greške na softveru, automobili moraju da troše više goriva da bi obezbijedili funkcionisanje svega toga.

Portparol Folksvagena je za Velt potvrdio da postoji problem, ali i poručio da on pogađa samo određene automobile a ne čitave serije.

Njemački automobilski gigant se bori sa najvećom poslovnom krizom u svojoj 78 godina dugoj istoriji, nakon što je u septembru priznao da je varao na testovima mjerenja emisije štetnih gasova u SAD kod dizel automobila, što je rezultiralo skandalom koji je pogodio oko 11 miliona automobila širom sveta, primoravajući tadašnjeg generalnog direktora “VW”-a Martina Vinterkorna da podnese ostavku.

(B92)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

27.11.2015 16:06

To je EU kvalitet. Nešto se pominje i Reno u zadnje vrijeme. Reklamni slogan: WV dass auto. Kakve li ironije.

ODGOVORITE