Hakeri preuzeli još jednu stranicu ID

Hakeri su preuzeli kontrolu nad propagandnom stranicom "Islamske države" skrivenom na "tamnom webu" i zamijenili njenu naslovnicu s reklamom za online apoteku i bitcoin mjenjačnicu uz poruku islamistima da se smire, prenosi IBTimes

Svijet 25.11.2015 | 22:40
Hakeri preuzeli još jednu stranicu ID

Napad je izveo Ghost Sec, ogranak već proslavljene hakerske grupe Anonymous, nakon što se stranica ID-a prošle sedmice pojavila u dubinama anonimne mreže Tor.

Umjesto islamističkih i drugih radikalnih poruka, stranica sada vodi do online prodavnice koja prodaje različite lijekove, uključujući antidepresiv Prozac i Vijagru.

IBTimes piše da je stranica "Isdarat" jedna u nizu koje trpe napade otkad su Anonymous i njihovi ogranci proglasili cyber-rat protiv Islamske države nakon pokolja u Parizu, ali istovremeno i prva koja se našla na udaru unutar tamnog weba.

Tvorci ID-ove stranice su napravile neke "početnički glupave" greške tokom izrade i ostavili je otvorenom za napade, rekao je stručnjak za online bezbjednost Scot Terban.

"Tamni web" je naziv za dio interneta kome se ne može da pritupi bez posebnog softvera kakav je pretraživač Tor.

Mreža je originalno zamišljena kao utočište za ljude koji cijene privatnost u doba masovnog nadzora, ali se rado koristi za brojne ilegalne aktivnosti, uključujući preprodaju droge.

Komentari / 0

Ostavite komentar