Bezbjednosne agencije na višem nivou

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je BiH jedina zemlja u regionu u kojoj je izvršen teroristički napad nakon napada u Parizu i da je odlučna da pojača koordinaciju i efikasnost svojih bezbjednosnih agencija i institucija.

Bosna i Hercegovina 25.11.2015 | 11:50
Bezbjednosne agencije na višem nivou

Crnadak je u obraćanju na konferenciji ministara spoljnih poslova zemalja jugoistočne Evrope u Berlinu podsjetio da su radikalni islamski fanatici ubili dva nenaoružana pripadnika Oružanih snaga BiH, a ranije ove godine i pripadnika policije Republike Srpske u Zvorniku.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da je Crnadak ponovio opredjeljenje BiH da nastavi aktivno učešće, u skladu sa svojim mogućnostima, u globalnoj koaliciji protiv terorizma i takozvane "Islamske države".

U dijelu rasprave koji se odnosio na proširenje EU, Crnadak je rekao da je BiH sve bliža podnošenju aplikacije za članstvo, te da je Savjet ministara BiH spreman da zajedno sa vladama Republike Srpske i Federacije BiH primjeni usvojeni program ekonomskih reformi.

On je istakao da BiH mora konačno započeti obračun sa korupcijom, jer bez toga ne mogu uspjeti ni ekonomske reforme, niti se može vratiti povjerenje građana u institucije.

Ministar inostranih poslova BiH učestvovao je juče na Sedmoj konferenciji ministara spoljnih poslova zemalja jugoistočne Evrope u Berlinu na poziv ministra spoljnih poslova Njemačke Frank-Valtera Štajnmajera i ministra spoljnih poslova Italije Paola Đentilonija.

Ministarsku konferenciju organizovao je Aspen institut iz Njemačke, u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova Njemačke i Ambasadom Italije u Berlinu.

Na konferenciji su učestvovali ministri spoljnih poslova zemalja jugoistočne Evrope, zemlje domaćina - Njemačke i ovogodišnje zemlje partnera Italije, predstavnici njemačkih institucija, regionalnih inicijativa i organizacija i uglednih kompanija.

U okviru ovog skupa održano je nekoliko sesija tokom kojih je diskutovano o različitim pitanjima, poput migrantske krize, procesa proširenja EU, unapređenju saradnje zemalja regiona sa fokusom na saradnju u okviru "Berlinskog procesa", privlačenju stranih investicija unapređenjem pravnog okvira i poslovnih prilika na Zapadnom Balkanu, odnosima evroatlantske zajednice i Rusije, evroatlantskim aspiracijama zemalja regiona i drugim temama.

Na marginama konferencije u Berlinu Crnadak je razgovarao sa generalnim sekretarom Centralnoevropske inicijative ambasadorom Đovanijem Karačiolom di Vietrijem.

BiH će od 1. januara naredne godine preuzeti godišnje predsjedavanje ovom inicijativom, koja je jedna od najstarijih i najpoznatijih u Evropi.

Komentari / 0

Ostavite komentar