Šiler nije terorista, ali bježi od zakona

Srbin koji je uhapšen u Maroku, na granici sa Španijom, našoj policiji i Interpolu poznat po prevarama. Prezime uzeo od očuha. Istražuju se njegovi poslovi

Svijet 23.11.2015 | 09:00
Šiler nije terorista, ali bježi od zakona

Mihail Šiler, Srbin koji uhapšen u Maroku pre nekoliko dana, po svemu sudeći nije terorista ali je u “svađi” sa zakonom. Prema informacija do kojih su došle “Novosti” on je varajući ljude u Nemačkoj i Švajcarskoj zgrnuo ozbiljne sume evra.

Trenutno pripadnici srpskih obaveštajnih službi razmenjuju podatke sa kolegama iz Švajcarske i Nemačke. Kako smo nezvanično saznali u obaveštajnim krugovima, Šiler prezime nije nasledio od oca Nemca, već je uzeo očuhovo prezime. Po svemu sudeći, krio je identitet. Takođe je poznato da je nedavno u selu Ugrinovci kod Beograda kupio kuću.

Kako otkrivaju srpski obaveštajci, on je iz Beograda tražio naivne ljude u Švajcarskoj i Nemačkoj i prodavao im preko berze bezvredne akcije propalih firmi. Žrtve je nalazio preko interneta ili telefonom i predstavljao im se kao zastupnik brokerske kuće. Kupio bi veliki broj akcija neke propale firme i na taj način na nemačkoj berzi veštački bi prikazao da one vrede više.

Buduće kupce bi obrlatio kako je odličan posao da oni kupe te deonice, jer vlasnik navodno ulaže u kompaniju, pa će ona vrlo brzo mnogo više vredeti. Žrtvama je obećavao veliku zaradu kad preprodaju akcije. Nakon što bi oni uplatili novac, Šileru bi se izgubio svaki trag, a vrednost akcija na berzi bi strmoglavo padala.

Prema informacijama “Novosti”, pre dve godine je i u Srbiji izvarao neke ljude, posle čega je otišao u Maroko da živi. Veruje se da je i tamo nastavio sa istim “poslom”, a žrtve je uvek birao u Evropi.

S obzirom na to da ga je policija zaustavila i privela na granici prilikom pokušaja prelaska iz Maroka u Španiju, to znači da je bio na Interpolovoj poternici. Najverovatnije je da ga zbog brojnih prevara, kojima je ljude znao da ošteti i za više desetina hiljada evra, traži nemačka policija.

Šiler se nalazi u ekstradicionom pritvoru u marokanskom glavnom gradu Rabatu. Kad se odselio u ovu severnoafričku državu pre godinu i po živeo je u gradu Marakešu.

U srpskoj ambasadi u Maroku očekuju da bi u ponedeljak mogli da dobiju informacije od tamošnjeg tužilaštva zbog čega je Mihail Šiler uhapšen. U ponedeljak bi trebalo i da neko do srpskih službenika ode u zatvor da ga poseti. Porodica je već angažovala i advokata.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar