Obama poziva Putina na saradnju

Američki predsjednik Barak Obama poručio je danas da SAD i njihovi međunarodni partneri neće popustiti u borbi protiv Islamske države (IS) i upozorio da svijet neće prihvatiti napade ekstremista na civile u Parizu i drugdje kao "novonastalo normalno stanje".

Svijet 22.11.2015 | 12:33
Obama poziva Putina na saradnju

Završavajući svoj devetodnevni obilazak Turske i Azije, Obama je, takođe, pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da se pridruži koaliciji na čelu sa SAD, podsjetivši da je IS optužena za prošlomjesečno obaranje ruskog putničkog aviona u kojem je ubijeno 224 ljudi, prenosi AP.

"On (Putin) mora da goni ljude koji su ubili ruske državljane", istakao je Obama, prije nego što je iz Malezije krenuo za Vašington.

Američki predsjednik je posjetio i Filipine i Tursku, gdje se sa Putinom sastao na marginama međunarodnog samita.

Iako je Rusija pojačala svoje vazdušne udare u Siriji, Obama je primijetio da je Moskva fokusirala svoju pažnju na umjerene pobunjenike koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Insistirajući da nasilje u Siriji ne može da bude zaustavljeno sve dok je Asad na dužnosti, Obama je pozvao Rusiju na "strateško prilagođavanje" uz okončanje podrške sirijskom predsjedniku.

Sa Obamom će se u utorak u Bijeloj kući sastati francuski predsjednik Fransoa Oland, a kako je predviđeno, razgovaraće o tome kako ojačati međunarodnu koaliciju koja se bori protiv Islamske države.

Nakon toga, Oland će se otputovati u Rusiju gdje će razgovarati sa Putinom, navodi američka agencija.

NN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

22.11.2015 11:53

Паметан је Обама! Одувјек је било правило да се придружиш непријатељу којег да побједиш!

ODGOVORITE
Name

dragan

22.11.2015 12:11

Valjda Obama traži od Puтina da se pridruži naoružavanju i podršci ISIL-u.

ODGOVORITE
Name

Dragan

22.11.2015 12:17

Cuj ovo da se udruzi sa Obamom,a nas Srbe jadnike 1999. bombardovali.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

22.11.2015 13:21

Ovaj retard nikako da shvati da je njihovo vrijeme isteklo ili se pravi lud. Rusija je preuzela primat u borbi prov IS-a i "umjerene" sirijske opozicije naoružane do zuba koji spavaju u istoj kasarni sa Al Kaidinim teroristitma. Svjesni su da Putin neda da smjene Asada jer će vjerovatno pobjediti na izborima. Biće to još jedan šamar za bivšrg"svjetskog policajca". Oni se samo mogu pridružiti Rusiji ako ih prihvati, Ove ubice bi pravile sabotaže i bombardovale bolnice, škole i civile ali da izgleda kao da su to Rusi uradili. Siguran sam da gospodin Putin ima strategiju i za takvu situaciju.

ODGOVORITE
Name

MD

22.11.2015 14:07

Ovaj,kvazi "nobelovac",se izgubio u vremenu i prostoru.

ODGOVORITE
Name

skeptička

22.11.2015 14:22

Obama, ne provaljuj se, smiju ti se iza ledja, svi tvoji partneri.

ODGOVORITE
Name

Ранко75

22.11.2015 20:54

Овај Обама треба под хитно да промијени дилера. "Русија треба да казни убице који су оборили руски авион"- ма јок болан Обама то Путин игра домине у Сирији са ИСИЛ-ом.Који ретард мајко мила.

ODGOVORITE